Moje sladké tajemství
Čirokové rizoto s houbami
Čirokové rizoto s houbami

Fermentace je magický proces, který proměňuje potraviny a zlepšuje naše zdraví. Udržuje trávicí systém člověka v optimálním stavu, posiluje imunitu, dodává tělu mnoho vitamínů a prodlužuje trvanlivost potravin.

Ingredience na 2 porce:
160 g čirok Probio
hrst sušených hub

1 šalotka
2 lžíce olivového oleje
50 ml bílého vína
asi 3 hrnky zeleninového vývaru
1 lžička najemno nakrájeného tymiánu
½ lžičky najemno nakrájeného rozmarýnu
½ lžičky drceného kmínu
čerstvě mletý pepř a sůl
30 g nastrouhaného parmezánu + k podávání
15 g másla

Postup:
Čirok den předem namočte. Jednak se tím zkrátí doba varu a také tím zlepšíte jeho stravitelnost. Druhý den sceďte a v cedníku propláchněte čistou vodou. Houby zalijte asi hrnkem vroucí vody.

V pánvi rozehřejte olej. Šalotku nakrájejte nadrobno a restujte dozlatova. Vsypte čirok a minutu až dvě míchejte. Podlijte vínem a míchejte, dokud se nevypaří.

Pak vlijte houby i s nálevem a na středním plameni zase dál míchejte, dokud se tekutina nevypaří. Do pánve přidejte nakrájené bylinky a koření, osolte. Podlévejte postupně vývarem a za občasného míchání nechte vypařovat, dokud nebude čirok měkký.

Když je čirok měkký, přilijte trochu vývaru, aby nebylo „rizoto“ suché. Přidejte do pánve nastrouhaný parmezán a máslo a míchejte, dokud se nerozplynou. Ihned servírujte. Podle potřeby posypejte parmezánem

Související články
Italové tvrdí, že těstoviny nejsou jen jídlo, ale rituál, při kterém se snoubí kvalita surovin, jednoduchost a pečlivý postup. První zmínky o italských těstovinách pocházejí už ze 13. století, vznikly už ale pravděpodobně dříve. Dnes existuje několik stovek druhů těstovin. V kombinaci s červeným vínem vzniká nezaměnitelná chuť – víno zvýrazní sladkost rajčat a dodá […]
Moje sladké tajemství / 25.7.2025
Meruňku přivezl z Číny do Evropy Alexandr Veliký a pro mnoho z nás představují tyto sytě oranžové plody vrchol letní sezóny. Přestože mají sladkou chuť obsahují jen poměrně nízký obsah cukru. Díky vysokému obsahu vody mají i velmi nízký obsah kalorií. Meruňky obsahují karotenoidy dodávající jim typickou barvu, dále pak beta-karoten působící jako antioxidant, který […]
Bývalá královna krásy, moderátorka Iveta Lutovská (42) znovu okouzlila – tentokrát ale nebyla středem pozornosti ona sama! V doprovodu svého syna zavítala do pražského Světa medúz, kde ji doslova očarovaly nejen vznášející se průhledné krásky, ale také nová expozice svítícího planktonu. A jak sama přiznala, na tuhle návštěvu jen tak nezapomene, a to přesto, nebo […]
Šťavnaté vepřové maso bývá sázkou na jistotu v nejedné domácnosti. Dlouhé pečení krkovice z ní vypeče tuk, čímž maso získá výraznou chuť a marináda zjemní celkovou chuť. Pokud chcete zkusit krkovici v méně obvyklé podobě, použijte kombinaci kvalitního kečupu a černého piva. Ta skloubí sladkokyselý profil rajčat s karamelovými tóny piva, stolovníci tak okusí jinou […]
reklama
V premium článcích najdete to nejlepší z našich časopisů
Pondělí Běžte svému štěstí naproti
Středa Časopis, který vás naladí do pohody
Středa Týdeník o všem, co hvězdy tají
Čtvrtek To nejlepší, co si ke kávě můžete dát
Čtvrtek Konečně časopis, se kterým vyhrajete
Časopis se kterým minulost nestárne
Nezapomenutelné a milované hvězdy
Můj čas na kafíčko speciál
Extra porce příběhů ze světa slavných
Časopis, který ženám rozumí
Naše časopisy si můžete také výhodně předplatit!
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama

O nás

Jedinečný web, který Vám přináší aktuální zprávy ze světa slavných osobností. Můžete poznat skutečné životy populárních herců, zpěváků či jiných známých celebrit. Odhalit strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend.

Vaše redakce

Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz