Můj čas na kafíčko

Zemřel legendární herec a režisér Jan Kačer (†87)

Pro někoho skvělý herec. Pro jiné výjimečný režisér. Na cestě ke slávě musel překonat nejednu velkou překážku.

V pátek dopoledne zemřel ve věku 87 let divadelní a filmový herec a režisér Jan Kačer, oznámila jeho dcera Adéla Kubačáková. Kačer byl spoluzakladatelem Činoherního klubu a zazářil v mnoha významných filmech československé nové vlny, jako například Údolí včel nebo Smrt si říká Engelchen.

Publikum si ho také pamatuje z novodobých televizních seriálů Rodinná pouta a Velmi křehké vztahy. Za svůj život získal řadu uměleckých ocenění a byl aktivní i v politice.

Přitom to začalo všechno tak slibně. Dostudoval vysokou školu a brzy se i oženil. Jeho vyvolenou se stala láska z vysoké, krásná herečka Nina Divíšková (1936–2021). Když mladí manželé spolu odešli na zkušenou do Ostravy, netušili, že se tam budoucí slavný režisér jednou vrátí sám. Za úplně jiných okolností.

Po čtyřech letech mohl hrát. Ale ne v Praze

Jan Kačer si totiž načas odskočil do Prahy, do nově založeného Činoherního klubu. Ale opravdu jen odskočil. Když vzal nedoporučované role v nepřátelsky laděném filmu a ještě ke všemu drze říkal nahlas, co si o zásazích do hereckých i úplně normálních životů myslí, přišla odveta.

Výpověď v Činoheráku. Jednou se nechal slyšet, že celé čtyři roky nedostal slušnou roli. A když mu pak přece jenom práci v divadle povolili, měli podmínku. Žádná Praha.

Jako vždycky do posledního vagonu

Až jednou natočí někdo film o životě Jana Kačera, bude v něm mít následující scéna zásadní roli. V neděli před půlnocí přichází hlavní hrdina k pokladně na Hlavním nádraží v Praze.

Paní za přepážkou pro něj má slabost. Prodá mu místenku až do posledního vozu. Tam, kde nejezdí skoro nikdo. A nedobrovolný tulák se bude moci pohodlně natáhnout.

V týdnu přespával u kolegů

Dobrou duši našel i v ostravském divadle. Tam ho do svého kamrlíku přes oficiální zákaz vedení pouštěl vrátný. A k zvláštnímu patronátu se přidali i další členové souboru, u nichž další tři noci střídavě přespával.

Přece nebude utrácet za ubytovnu či za hotel. Má přece rodinu a potřebuje každou korunu. A další noc? Klasika. V posledním vagonu na trase Ostrava–Praha, Hlavní nádraží.

Narodila se ti dcera, Honzo!

S manželkou Ninou se v těžkých chvílích utěšovali, že aspoň na vlastní kůži mohou prožít opravdové manželství na dálku. A aby toho nebylo málo, i o narození dětí se dozvídal jen tak mimochodem. To jednou natáčel v Liberci, když se na place objevil poslíček a v ruce držel hned dva telegramy.

Ještě si jednou přečetl jméno, a pak už spravedlivě podělil oba adresáty. Vlado Müller (1936–1996) se dočetl, že se stal otcem budoucího zpěváka Vláda. „A já se z toho svého dozvěděl, že se nám narodila Simonka,“ vzpomínal Jan Kačer.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden