Můj kousek štěstí

Král nezapomenutelných malých rolí toužil po dějově hlubší roli ve filmu, ale nedočkal se jí!

Můj kousek štěstí

Jeden z nejvýraznějších českých herců šedesátých a sedmdesátých let Jan Libíček (†42) zemřel přímo při natáčení. Duše tohoto komika byla nenapravitelně zraněna již v dětství. Jeho prokletím byl noční hlad a fobie z lékařů.

Dobrosrdečný český komik Jan Libíček (†42) s tváří spokojeného bezelstného člověka, měl v sobě i trochu dětské povahy, ale a na druhé straně se v něm ukrývala až lyricky posmutnělá povaha. Původ jeho niterních bolestí byl pravděpodobně zaset za války, kdy jeho matka utrpěla při bombardování psychický šok, ze kterého se nikdy nevzpamatovala a po zbytek svého života byla odkázána na péči sanatorií.

Janu Rudolfovi, jak se původně herec jmenoval, bylo pouhých dvanáct let, když ho jeho milovaná matka přestala poznávat. Pravděpodobně z doby návštěv v časech hrůzostrašných praktik v sanatoriích pocházel i jeho panický strach z lékařů. Jen o pár let později se jeho obava prohloubila, když otec vážně onemocněl a v roce 1949, na prahu hercovi dospělosti, podlehl

Zbývá vám 83% článku k dočtení. Nenechte si to ujít!
Přístup k celému článku získáte s PREMIUM předplatným.
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Pokud vám stačí odemknout pouze tento článek, můžete tak učinit okamžitě zasláním jediné SMS. Zašlete SMS ve tvaru "ctu clanek" na číslo 903 33 20. Během chvilky obdržíte číselný kód, kterým článek odemknete.
Cena SMS odeslané na číslo 9033320 je 20 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje Airtoy a.s. Infolinka: 602 777 555, www.platmobilem.cz.
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden