Řadě z nás může sendvič s tuňákovou pomazánkou připomínat dětství – školní výlety, přestávky na svačinu, dlouhé dny strávené na hřišti. A není divu. Tuňáková pomazánka je jedním z nejjednodušších jídel, která zasytí a zároveň dodávají organismu řadu tělu prospěšných látek.
Právě proto je velice populárním receptem v kuchyních českých škol ale i domácností. Současně je to ideální alternativa lehkého oběda nebo večeře, na jejíž přípravu potřebujete pouze pár minut. Přiznejte se, nemáte chuť na kousek nostalgie?
Tuňák je skvělým doplňkem vyváženého jídelníčku. Je výborným zdrojem proteinu, omega-3 mastných kyselin a dalších vitaminů a minerálů. „Řada lidí si může myslet, že jako pomazánka v kombinaci s majonézou se přínosy tuňáka ztrácí, nicméně pokud zvolíte její kvalitní verzi, nemusíte se ničeho obávat. Majonéza totiž také obsahuje žádoucí omega 3 mastné kyseliny spolu s vitaminem E, který působí jako antioxidant. Nenasycené mastné kyseliny jsou důležité pro zdraví srdce a nervové soustavy. Vše je třeba samozřejmě konzumovat s mírou, v menším množství se ale rozhodně nemusíte majonézy ve svém jídelníčku obávat,“ říká Michal Neškera, obchodní ředitel společnosti Spak.
Na 4 porce potřebujete:
• 2 konzervy tuňáka v oleji (ideálně řezy)
• 2 jarní cibulky
• 4 lžíce majonézy Spak
• citronovou šťávu
• sůl, pepř
• 1 lžičku hořčice Spak
• pečivo podle chuti
Postup:
Jarní cibulky nakrájejte najemno. Z tuňáka slejte olej a pak ho vyklopte do misky. Přidejte na jemno nakrájenou jarní cibulku, majonézu a hořčici. Pomazánku důkladně promíchejte, nakonec ji zakápněte citronovou šťávou a podle chuti osolte a opepřete.
Pečivo opečte na suché pánvi dozlatova. Naneste pomazánku a podle chuti ozdobte kousky citronu, bylinkami nebo zelenou natí jarních cibulek. Doba přípravy je pak zhruba 30 minut.
Tip:
Pomazánku můžete na pečivu dozdobit sušenými rajčaty v oleji.