S novým rokem tradičně přichází i nové příležitosti, jak zlepšit svůj každodenní život. Spousta z nás si dává různá předsevzetí, a mnoho z nich se točí právě ohledně zdraví, stravování a celkově naší postavy. Pokud patříte mezi ně, máme pro vás inspiraci na 3 netradiční, chutná a zdravá jídla. Recepty vás nejen překvapí svou chutí, ale i jednoduchostí přípravy.
Nejdříve si představíme 2 zdravé obědové varianty, které si můžete zabalit například sebou do práce do krabičky a na závěr také jeden zdravý dezert, protože přeci jen na každého přijde občas mlsná. Samo o sobě totiž mlsat špatné není, záleží jen na tom v jaké formě a hlavně v jakém množství.
1. Cuketové špagety s avokádovým pestem
Cuketové špagety s pestem představují lehkou a osvěžující alternativu k tradičním rajčatovým těstovinám.
Ingredience:
2 středně velké cukety
1 zralé avokádo
1 stroužek česneku
Šťáva z poloviny citronu
Hrst čerstvé bazalky
2 lžíce olivového oleje
Sůl a pepř podle chuti
Lžíce nastrouhaného parmezánu
Postup:
Cukety nastrouhejte na tenké nudličky.
Pro přípravu pesta v mixéru smíchejte avokádo, česnek, citronovou šťávu, bazalku, olivový olej a to všechno rozmixujte do hladké konzistence. Dle libosti průběžně dochucujte solí a pepřem.
Cuketové nudličky smíchejte následně s pestem a podávejte čerstvé. Opět dle libosti přidejte pro extra chuť parmezán, který celou chuť těstovin ještě zvýrazní. Kdo nemá rád cuketa za studena, může nudličky zlehka osmažit na troše olivového oleje. Labužníci mohou posypat nadrcenými piniovými oříšky.
2. Pečený losos s pomerančovou glazurou
Není tajemstvím že ryby, ale zejména losos jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny podporující metabolismus a zlepšující zdraví srdce. V kombinaci s pomerančovou glazurou dostane celý pokrm lehce sladký a svěží nádech, a vy se po lososu na tento způsob budete moci utlouct.
Ingredience:
2 filety čerstvého lososa
Šťáva z 1 pomeranče
1 lžíce medu
1 lžička dijonské hořčice
Špetka čerstvého tymiánu
Sůl a pepř podle chuti
Postup:
Předehřejte troubu na 200 °C.
Smíchejte pomerančovou šťávu, med, hořčici a tymián a vytvořte glazuru.
Plech vyložte pečícím papírem a následně na něj poklaďte filety lososa. Ty položte osolte, opepřete a potřete glazurou.
Pečte přibližně 12-15 minut, dokud není losos krásně šťavnatý.
3. Kokosový chia pudink s lesním ovocem
Chuť na mlsání občas jednoduše přijde na každého z nás. Pokud se v takové situaci ocitnete, je dobré mít v záloze zdravou variantu mlsání, jakou je například tento kokosový chia pudink. Kokosové mléko mu navíc dodá krémovou konzistenci, zatímco lesní ovoce osvěží a dodá vitamíny.
Ingredience:
400 ml kokosového mléka (z plechovky)
3 lžíce chia semínek
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžíce medu nebo javorového sirupu
Hrst čerstvého lesního ovoce (borůvky, maliny, ostružiny)
Postup:
V misce smíchejte kokosové mléko, chia semínka, vanilkový extrakt a med.
Vzniklou směs nechte odpočinout v lednici alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc, dokud pudink nezhoustne.
Před podáváním ozdobte čerstvým lesním ovocem.
Zdroj foto: fahrwasser / stock.adobe.com