Moje šťastná hvězda

Vladimír Kratina měl incident s rudou vlajkou

V mládí se dostal do oplétaček s policií i charismatický Vladimír Kratina (72). Vše začalo studentskou rošťárnou, když se s jedním spolužákem vracel posilněný vínem na kolej.

Rvačka s policisty

Jejich cesta vedla kolem jejich studentského divadla Disk, které bylo ověšeno rudými vlajkami, protože byl zrovna květen, kdy se slavil Svátek práce a osvobození Československa Rudou armádou.

Jedna z vlajek se povalovala stržená větrem na zemi a mladého adepta herectví nenapadlo nic lepšího než si ji vzít jako suvenýr domů. Jenže kolem jela policejní hlídka a on už nestačil vlajku odhodit. A protože už tehdy byl chlap jako hora, ještě ke všemu se s policajty popral, takže si u nich ještě pohoršil.

Zachránil ho pan profesor

Policie tvrdila, že vlajku strhl ze zdi a kopal do ní, takže se případ dostal k soudu k soudkyni, která byla proslulá věrnosti komunistické straně. Ve vězení skončil v cele s mužem, jenž si tam odpykával těžký trest za vlastizradu.

Talentovanému herci ale pomohl jeho profesor Ota Sklenčka (†73), který urychlil jeho cestu na svobodu a zasloužil se o to, že mohl dostudovat DAMU a věnovat se dál herectví.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden