Bílou pšeničnou mouku obsahuje většina pečiva, dezertů a cukroví, které denně sníme. Nebojte se proto do jídelníčku zařadit zdravější a výživnější mouku ze žita, která se skvěle hodí i na přípravu dezertů.
Oproti pšeničnému pečivu jsou výrobky z žitné mouky doslova nabité živinami. Obsahují širokou škálu minerálních látek jako draslík, fosfor, železo, fluor či hořčík, které blahodárně působí na naše trávení a dodávají pocit sytosti. Díky nižšímu glykemickému indexu jsou prospěšné pro stabilní hladinu cukru v krvi. Mají vyšší obsah vlákniny, což příznivě působí na naše střeva. Žitná mouka zlepšuje trvanlivost a může pozitivně ovlivnit metabolismus a tělesnou hmotnost.
Co můžeme z žitných mouk připravit? Je toho mnohem více než jen chleba. Výborné jsou perníčky i perníky, krekry, tortilly, noky, a dokonce i různé dezerty – jako například kokosové kostky s tvarohem, které si můžete zkusit upéci podle receptu Probio.
Recept na kokosové kostky z žitné mouky s tvarohem
Na přípravu budete potřebovat:
0,75 hrnku třtinového cukru
2 ks vejce
1 hrnek mléka
70 g kokosového panenského oleje PROBIO
1 hrnek žitné mouky celozrnné jemně mleté PROBIO
1 hrnek špaldové mouky hladké PROBIO
0,5 hrnku kokosu strouhaného
1 ks kypřicího prášku do pečiva
750 g tvarohu
250 g smetany
cukr moučkový
hořkou čokoládu (85% kakaa)
Postup:
Plech vyložte pečicím papírem. V míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Přilijte mléko, kokosový olej a promíchejte. V druhé misce promíchejte sypké suroviny. Sypkou směr vmíchejte do tekuté a důkladně promíchejte. Těsto rozprostřete na plech a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 30 minut. Nechte zchladnout.
Tvaroh promíchejte s moučkovým cukrem – podle chuti. Ušlehejte smetanu a po třetinách jí zlehka vmíchejte do tvarohu. Krém rovnoměrně rozetřete na vychladlý korpus. Čokoládu nastrouhejte najemno a koláč jím posypejte. Přes noc nechte odležet v lednici. Tam dezert uchovávejte po celou dobu.
Další recepty z žitné mouky naleznete na www.probio.cz