Můj čas na kafíčko

Jak nás ovlivňují sourozenci?

Víte, že díky sourozencům jde lépe zvládat nástrahy manželství? Od malička jste si tak totiž mohla natrénovat, jak se hádat, usmiřovat a stát při sobě.

Vyrůstat ve velké rodině znamená naučit se vyjednávat, mluvit o problémech a brát ohled na názory ostatních. Čím víc sourozenců člověk má, tím více má příležitostí se naučit žít s někým dalším.

Kdo dnes uklidí? Na jaký film se budeme dívat? Velká rodina znamená velkou zodpovědnost. Jedináčci mají lepší známky ve škole, protože je jim doma věnována větší pozornost, ale děti z početných rodin jsou na tom lépe v dospělosti.

Lekce hádek i usmiřování

Když se potká žena zvyklá žít se sourozenci a muž jedináček, je vidět, jak rozdílně přistupují ke konfliktům. Zatímco tato žena potřebuje neshody hned vyřešit, muž jedináček se od problémů distancuje. Předtím se totiž hádat nemusel.

Když se v dětství naučíme přenést přes hádky, umíme je lépe zvládnout i ve vztahu. Víme, že každá hádka má končit usmířením, že na všem je možné se domluvit a osočování akorát naštve druhého.

Otrava, nebo miláček?

To, co nám dříve šíleně vadilo, oceníme až v dospělém životě. Víme dobře, že není nic důležitějšího než respektovat a vnímat jeden druhého. Dovednosti, které jsme získali v dětství, nám už navždy zůstanou.

Schopnost vyjednávat a umět řešit problémy se samozřejmě můžou lehce naučit i jedináčci v jakémkoli věku. Jen je to pro ně těžší. Stačí se jen obklopit lidmi, kteří jsou stejně tak otravní a zároveň milující jako naši drazí sourozenci.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden