Můj čas na kafíčko

Mikulášské výlety - Česká republika

Dumáte, jaký mikulášský výlet pro vnoučta letos vymyslíte? Máme pro vás tipy na místa, kde se nenudí malí ani dospělí, a odnesete si spoustu zážitků – o tom adventní čas nakonec je!

Koněpruské jeskyně na Berounsku

Již tradičně je v Koněpruských jeskyních v Českém krasu na Berounsku na první prosincové dny připravena akce, při které můžete navštívit peklo i nebe na Zlatém koni. Mikuláš a čerti tu budou od 1. do 5. 12. 2023. U pokladny odevzdáte malý dárek pro dítě, který mu pak předá Mikuláš.

Koněpruské jeskyně jsou zatím největším objeveným jeskynním systémem v Čechách. Vznikly v devonských vápencích starých až 400 milionů let. Jejich celková délka přesahuje 2 km, zpřístupněná trasa je dlouhá cca 620 m.

Veřejnosti jsou přístupné od roku 1959 a dospělí zde mohou obdivovat krápníkovou výzdobu. Jeskyně jsou jedinečné také paleontologickými nálezy, byly zde nalezeny až 1,5 milionu let staré kosterní pozůstatky zvířat.


Jeskyně Pekelné - Doly u Cvikova

Mikuláš v autentickém prostředí pekla z pohádky S čerty nejsou žerty? U Cvikova žádný problém! Čeká vás tu velké množství čertů, čertova babička, pekelná váha, která váží hříchy, Lucifer a samozřejmě Mikuláš s anděly.

Při vstupu do podzemí dostanou děti na cestu peklem peříčko, protože jak je známo, čerti se peří bojí. Nejdříve se děti dostanou na pekelnou váhu hříchů, kde čerti dle záznamů z knihy hříchů dobře vědí, zda zlobí, zda si uklízí, čistí zoubky...

Tam se rozhodne, zda půjdou do mučírny, nebo k babičce! Nakonec se dostanou až k Mikuláši, kde zní andělské chóry. Vyrazit sem můžete 2., 3., 9. či 10. 12. 2023.

Čerti na Čertovce v Praze

I letos se v Praze koná na předvečer svátku sv. Mikuláše 5. 12. 2023 tradiční čertovská plavba pro děti a rodiče. Vltavské břehy možná zaplní čertovská cháska, ale na palubě lodí Vodouch a Bivoj budete v teple a bezpečí! Celodřevěné lodě vplouvají i do známého vodního kanálu Čertovky.

Plavba trvá 30 minut a čerti během ní vychrlí strašidelné pověsti a příběhy plné ohně. Na Vltavě se potkáte i se samotným andělem a Mikulášem, který hodné děti odmění.

Koná se zde také akce s názvem Čerti na palubě, kde se s nimi potkáte na nejstarší osobní lodi v Praze – Salonní rychlolodi Nepomuk. Čertovská cháska si i tady chystá pytle na nejzlobivější děti a strašidelné pověsti pro malé i velké.

Telč

Mikuláš na náměstí Zachariáše z Hradce se zde koná v sobotu 2. 12. 2023. Čekají vás vánoční trhy, jízdy vánočním vláčkem pro děti, ozdobené vánoční stromky dětí. Mlsné jazýčky potěší i pečené jitrničky a jelítka!

Budou se prodávat vánoční perníčky, vystoupí žáci základních a uměleckých škol a místního dětského domova. Od 15.00 děti zažijí peklo s Luciferem v podzemí Domu dětí a mládeže. V 16.30 pak přijde Mikuláš s anděly a čerty z čertovského pekla a proběhne mikulášské rozsvícení vánočního stromu.

Zkrátka nepřijdou ani milovníci historie. Město s překrásným historickým náměstím je od roku 1992 zapsáno na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Slavkov u Brna

Přichází hodina pravdy – tak praví tradice na půvabném zámku ve Slavkově u Brna. Prohlídky zámeckého podzemí s čerty budou probíhat 3. 12. 2023 od 13, 14 a 15 hodin. Po prohlídce bude následovat mikulášská nadílka přímo v zámecké kapli.

Zájemci o nadílku bez prohlídky podzemí mohou přijít na 16. hodinu a zakoupit si mikulášský balíček také. Dílnička s Ježíškovou poštou bude otevřena od 13 do 16 hodin.

V zámecké vstupní hale budou k vidění vánoční stromky nazdobené žáky místních škol a školek. Stromky budete moci i hodnotit a vybrat ten nejlepší z nejlepších. Po vyčerpávajícím výkonu se můžete zajít posilnit do barokní Zámecké restaurace.

Peklo Čertovina v Hlinsku

Pokud hledáte originální výlet pro sebe i celou rodinu do míst, kde není nouze ani o ubytování a další příjemné zážitky, vydejte se do Hlinska, do Pekla Čertovina. Unikátnost tohoto podniku tkví především v tom, že jeho celkem 5 pater je schováno pod zemí, a to v hloubce 12 m.

Sem vás provedou místní čerti, kteří vám ukážou čertí školu, trapírnu, projdete chodbičkou sedmi smrtelných hříchů a od samotného knížete Lucifera se dozvíte, jak to s vašimi hříšnými dušemi dopadne – zda tu s čerty zůstanete, či se vrátíte na povrch zemský.

Neopomeňte ani Pekelný šenk, kde se specializují na staročeskou kuchyni. Mikulášské nadílky zde proběhnou 2., 3., 5., 6., 9. a 10. 12. 2023. Promítat se bude také pohádka Čertoviny.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden