Můj kousek štěstí

Vydejte se za čerty

Mikulášové, andělé a hlavně čerti od těch roztomilých až po ty strašlivé jsou tu!

Strašidelné průvody čertů se staly oblíbenou tradicí i u nás. Do průvodu se můžete zařadit i vy a vydovádět se. Kam letos vyrazit za pekelníky?

Už jste zkusili trapírnu?

Do strašidelného Pekla Čertovina v Hlinsku se můžete vydat nejen na Mikuláše, ale po celý rok. Čeká vás tu čtvrt kilometru chodeb, výborné jídlo, zajímavé prohlídky i nevšední ubytování.

Provázet vás tu bude banda čertů, kteří vás tu seznámí s pekelnou pražírnou kávy či pekelnou botanickou zahradou a ochutnat můžete i drink od nejkrásnější čertice. Uvidíte tu i čertí školu či trapírnu, nebo se projdete chodbičkou sedmi smrtelných hříchů a od samotného knížete Lucifera se dozvíte, jak to s vaší hříšnou duší dopadne.

Neměli byste rozhodně minout ani zdejší Pekelný šenk. Vznik čertovinského pekla se prý datuje do roku 666, když při cestě z Ameriky do Austrálie ďábelská posádka ztroskotala nedaleko Hlinska. Za úžasnou ohnivou show, doprovázenou strašlivými čerty krampusáky, se 8. prosince vydejte do Pomezí v Pardubickém kraji.

Za čertovou babičkou

Co všechno můžete čekat v Pekelných dolech u Lindavy na severu Čech na akci Mikuláš 2023? Peklem se tu rozléhá temná hudba a řinčením řetězů, občas se zachechtá nějaký čert, občas zakřičí nějaký hříšník. A všude je pekelná výzdoba.

Při vstupu do podzemí dostanou děti na cestu peklem peříčko, protože jak je známo, čerti se peří bojí. Čerti tu všechny hříšníky zváží na pekelné váze hříchů, pak se rozhodne, jestli půjdou do mučírny nebo k čertově babičce.

U čertovy babičky si děti ozdobí perníčky a  pokračují peklem až k Luciferovi. Ten jim promluví do duše a ty zlobivé odsoudí k 300 letům na čertím hnojišti.

Druhá adventní neděle patří už tradičně čertům také v Sokolově. Zlobivá dítka by si tady měla dávat pozor 10. prosince od 17 hodin. Zajímavé oslavy jsou také v Plzni, kde se můžete navíc podívat do Muzea strašidel.

Zkuste pekelný tobogan

I v Českém Krumlově budou čerti pouštět hrůzu. Ve spojení s čerty se tu dokonce říká: Kdo se bojí, nesmí do Široké! Široká je totiž ulice vyhlášená svým čertím průvodem zlých krampusáků, kteří i letos budou pouštět hrůzu.

Na Českokrumlovsku se pořádal úplně první průvod čertů krampusáků u nás. Bylo to v nedalekém městečku Kaplice. V nedalekých Borovanech najdete zajímavou expozici Peklománii.

Během prohlídky tu zjistíte, jak vypadá život čertů. Uvidíte, co se musí naučit čerti ve škole, seznámíte se s čertovskou mučírnou, prohlédnete si čertovské muzeum a můžete sjet pekelný tobogan.

Od poloviny listopadu do poloviny prosince tu ožívají všechna zákoutí pekla živými čerty. Svatý Mikuláš se v doprovodu Anděla a dovádění čertíků setká 5.12. od 17 hodin už tradičně s dětmi také v Dačicích.

Na Čertovce čertí banda

Už slavné Pražské pověsti napovídají, kde v naší matičce stověžaté hledat čertí chásku. Od nepaměti se to jimi hemží na Čertovce. S nimi zde v úterý 5. 12. můžete plout na lodičkách až do pekla.

Během půlhodinové plavby vyslechnete od čertů strašidelné pověsti a příběhy plné ohně. Anděl a Mikuláš pak hodné děti odmění. Pokud na vás budou čeští čerti moc hodní, zamiřte o několik dní později, v sobotu 9.12., do Riegrových sadů.

Tam na vás vyběhnou děsiví krampusáci, kteří se do zdejšího parku vrací už po třetí. Můžete se těšit na průvod krampus skupin z Čech, Rakouska a Německa.

Dáte si tu něco dobrého, zahřejete se u ohňů a užijete si sobotní podvečer s hudbou. Čertím průvodem budou žít také pražské Kbely, a to v pátek 8.12. Průvod čertů bude doprovázen také patřičně řinčivým koncertem.

Rohatí ve skanzenu

Dřevěné městečko i Valašská dědina v Rožnově pod Radhoštěm ožijí Vánočním jarmarkem o víkendu 9. a 10.12. Chybět nebude anděl, Mikuláš a samozřejmě čert. Můžete nakupovat u stánků i v chalupách, ve skanzenu narazíte také na zajímavé tradice.

Ovšem nejznámější je v tomto kraji nejspíš Šanovský čertí průvod, který se projde 9. prosince Šanovem -Červenou Vodou. Kromě čertů tu uvidíte také na kolo štěstí pro děti, čertovské trhy a můžete si vyzkoušet vyřezané čertí masky.

Pro mlsné jazýčky tu bude připravený svařák, guláš, wafle a další dobrůtky, které vás zahřejí. Podobné oslavy mají také v Přerově, kde se můžete těšit 5.12. na průvod i čerty krampusáky. Bujaré oslavy Mikuláše najdete téměř všude, tradiční jsou zejména v Brně Mikuláš na Zelňáku.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden