Můj čas na kafíčko

Lázně pro dva - Česko

Naordinujte si odpočinek v lázních! U nás jich máme řadu – termální, radonové, sirné, slatinné i klimatické. Zjistěte, kde si užijete špičkovou péči, ale i okolní krásy přírody, a navrch trochu té romantiky.

Františkovy Lázně

Lázeňské pavilony, v nichž vyvěrá Františkův a Luisin pramen, patří k symbolům Františkových Lázní. Díky jednotné klasicistní architektuře mají hosté dodnes pocit, že se s návštěvou lázní vrací do starých časů. Jejich léčebné účinky byly známé už od středověku, kdy se kyselka donášela do Chebu a prodávala se jako stolní voda.

Staré časy připomínají dvě romantické vyhlídkové věže, rozhledna Salingburg a rozhledna u restaurace Zámeček. A pokud si chcete víkend oživit a vzít s sebou vnoučátka, vsaďte na novodobou dominantu Aquaforum – komplex bazénů s wellness centrem, saunami a řadou atrakcí.

Karlovy Vary

Největší lázeňské město u nás dostalo jméno po císaři Karlu IV. Místní horké i studené léčivé prameny jsou využívány k pitným kúrám, koupelím a dalším procedurám.

Návštěvníci se tu mohou procházet po pěti kolonádách, přičemž nejstarší je litinová Sadová kolonáda z roku 1881. Nejznámější je pak Mlýnská, věhlasný karlovarský pramen najdete na Vřídelní kolonádě.

Karlovy Vary obklopují lesy, v nichž se nalézá hned několik vyhlídek – po značených cestách, kterých je v lesích na 130 km, se dostane k vyhlídkám Jelení skok či Vyhlídce Karla IV. Lanovka vás sveze k rozhledně Dianě nebo navštivte zenovou zahradu na jižním okraji města poblíž Parkhotelu Richmond.

Janské Lázně

Vměstečku pod vrcholky Krkonoš byl léčivý termální pramen objeven už v roce 1006. Základem léčby je cvičení s fyzioterapeutem, nechybí ani masáže, rašelinové zábaly a vodoléčebné procedury. Právě k těm se využívá termální minerální voda z pramenů Janský a Černý.

Přírodním léčivým zdrojem je napájen i rehabilitační bazén místního Aquacentra. V centru města je krásná secesní kolonáda. Procházkou odtud dojdete ke kostelu sv. Jana Křtitele a pokračovat můžete dál po Naučné stezce Střední hřeben, vhodné i pro vozíčkáře – dovede vás až k oblíbené Stezce korunami stromů.

Luhačovice

Největší moravské lázně mají více než 300letou tradici. Oblíbeným cílem zdejších výletů bývají prameny Aloiska, Ottovka, pramen Dr. Šťastného a sv. Josefa či Viola. Nejznámější je však přírodní léčivá minerální voda Vincentka, která se servírovala i na císařském dvoře a ve vídeňských kavárnách.

Ochutnáte ji v teplé i studené podobě, případně se můžete vypravit na exkurzi do plnírny. K odpočinku a meditacím v lesním tichu láká Jezírko lásky – podle pověstí je pro štěstí v lásce, manželskou stálost a věrnost potřeba omočit v jezírku levý ukazováček. Příjemnou procházku pak nabídne CHKO Bílé Karpaty.

Mariánské Lázně

Pečlivě upravené parky, nádherná architektura a krása okolní přírody dělají z Mariánských Lázní uznávané kulturní a společenské centrum, kam se návštěvníci rádi vrací. Mimochodem letos obdržely status klimatických lázní, a staly se tak jediným městem u nás, které má všechny léčivé zdroje dostupné na jednom místě.

K léčbě se tu tak využívá všech přírodních zdrojů: minerální uhličité vody, přírodního oxidu uhličitého pro plynové obálky či injekce, peloidů (rašeliny, slatiny, bahna) a nyní i jedinečného ovzduší.

A pokud si vyrazíte na procházku, zaujme vás Zpívající fontána, Hlavní kolonáda, rozhledna Hamelika nebo Městské muzeum, ve kterém v roce 1823 bydlel básník Johann Wolfgang Goethe.

Lázně Bohdaneč

Léčebné lázně Bohdaneč jsou vyhledávaným místem k léčbě pohybového ústrojí. Specializují se na revmatologická onemocnění, artrózu, Bechtěrevovu nemoc, rehabilitaci totálních endoprotéz a poúrazovou rehabilitaci.

Využívají přírodního léčivého zdroje – slatiny a přírodní minerální vody. Jako jediné lázně u nás využívají k aplikaci slatiny speciální zábalové vany. Jedná se o vyhřívaná vodní lůžka obepínající celé tělo, která zajistí pocit beztíže a naprostého uvolnění, aniž byste se namočili.

Přírodní minerální voda se využívá hlavně při vodoléčbě a v krytém bazénu při cvičení. Kromě lázeňské péče si tu můžete dopřát i škálu krátkodobých relaxačních pobytů.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden