Hlídejte dobu trvanlivosti

Jezte jen čerstvé potraviny! I když se zdají být na první pohled v pořádku, prošlé potraviny nám mohou pořádně zavařit. Zkažené jídlo může způsobit zažívací potíže, v horším vážně poškodit zdraví.

Jaká hrozí rizika?

I malá ložisko plísně na kompotu, zavařenině, chlebu, jogurtu nebo pečených výrobcích značí, že by se celá potravina neměla jíst.Totéž platí pro ovoce a zeleninu.

Ovoce a zelenina jako okurky, broskve či rajčata – s vysokým obsahem vody – bývají kontaminované kompletně, nejen na povrchu. Plísně či bakterie rozkládají potravinu a vytvářejí nebezpečné látky – mykotoxiny – které mohou vyvolat otravu a v extrémních případech způsobit až životu nebezpečnou reakci. Mykotoxiny mohou poškodit játra, ledviny, imunitní systém a tvorbu krve.

Také vás může zajímat ...

V některých případech mohou vyvolat i rakovinotvorné bujení.

Z tohoto hlediska jsou nejrizikovější starší potraviny z ryb, uzenin, sýrů, kvašené potraviny, plísňové sýry. Pokud například sníte vlašský ořech s plísní na skořápce či na jádru, můžete si způsobit zažívací potíže, nebo dokonce i otravu…

Co znamená:

Datum použitelnosti (spotřebujte do:) ukončuje dobu, po kterou si potravina podléhající rychlé zkáze zachovává při dodržení skladovacích podmínek své specifické vlastnosti a splňuje požadavky na zdravotní nezávadnost. Po vypršení této lhůty se nesmí prodávat.

Datum minimální trvanlivosti vymezuje minimální dobu, po kterou si potravina při dodržení skladovacích podmínek zachovává své specifické vlastnosti a splňuje požadavky na zdravotní nezávadnost.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...