Drůbež není jenom kuře

Drůbeží maso je nejčastěji používaným masem v naší kuchyni. Vytlačilo i naše tradiční vepřové a hovězí. Nezůstávejte ale jen u kuřete. Máme pro vás recepty na další drůbež, na které si skvěle pochutnáte.

Kachna na jablkách

Suroviny na 4 porce:

1 kachna, 2 stroužky česneku, 2 snítky rozmarýnu, 3 až 4 velká jablka, 100 ml olivového oleje extra virgin, 1 cibule, 1 řapíkatý celer, 200 ml suchého bílého vína,100 g cukru, 100, ml vody, sůl a pepř.

Postup:

1. Očištěnou kachnu potřeme solí a pepřem na povrchu i uvnitř. Dovnitř kachny vložíme česnek, rozmarýn a nakrájená jablka. Ve velkém hrnci rozpálíme olej a kachnu krátce opečeme z obou stran, aby se kůže zatáhla. Přidáme zeleninu nakrájenou na větší kusy, rozmarýn a zalijeme vínem. Kachnu pečeme při 190 °C cca 1 hodinu.

2. Po hodině pečení přidáme jablka nakrájená na plátky (lepší je použít oloupaná jablka, aby omáčka nezhořkla) a pečeme ještě půl hodiny. Upečenou kachnu přendáme na talíř a zeleninu z pekáče propasírujeme přes sítko.

3. V malém kastrůlku rozpustíme cukr a přidáme trochu vody. Povaříme asi 2 minuty a vzniklým karamelem polijeme upečenou kachnu.

Příprava: 110 minut

Sváteční krůta

Nejčastěji ji konzumujeme o Vánocích, ale krutí maso „devíti barev“ se hodí i pro jiné sváteční příležitosti..

Suroviny na 4 porce: 1 krůta (2,5–3 kg), 200–250 g uzené slaniny, 2 nakyslá jablka (nebo kdoule), 150 g tuku, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce bílého vína.

Postup:

1. Část slaniny nakrájíme na tenké plátky, obložíme jimi krůtí prsa a připevníme je kuchyňskou nití. Zbylou slaninu nakrájíme na tenké proužky a prošpikujeme jimi krůtí stehna. Krůtu dobře osolíme. Jablka (nebo kdoule) propícháme vidličkou a vložíme do břišní dutiny. Takto upravenou krůtu položíme na pekáč.

2. Rozehřejeme tuk, krůtu jím polijeme a několik minut ji opékáme na plotně. Pak přilijeme do pekáče (nikoli na krůtu) 200 ml vody a krůtu pečeme v troubě při 200 °C asi 150 minut.
Dopékáme ji do zlatohněda a dokřupava a přitom ji častěji přeléváme vypečenou šťávou. Před porcováním necháme krůtu asi 15 minut odpočinout.

3. Vypečenou šťávu nalijeme do rendlíku, vmícháme rajčatový protlak a krátce zahřejeme.
Přilijeme víno a 300 ml vody, osolíme a necháme přejít varem. Horkou šťávu nalijeme do omáčníku. Ke krůtě podáváme rýži s houbami, bramborovou kaši, dušená jablka a švestky..

Příprava: 200 minut

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...