Můj čas na kafíčko

Drsná bitva dvou seriálových sestřiček

Dvě herečky proti sobě v soukromí vůbec nic nemají. Jenže jde o slávu a honoráře v nejsledovanějším seriálu u nás. Co s nimi udělají očekávané změny?

Kdyby žily spolu, bez ohledu na pohlaví, dokonale by si rozuměly. Ohnivá idealistka Bára Štěpánová (59) a jemná, klidná Klára Oltová (43) by tvořily ideální pár. Perfektně by se doplňovaly. Jenomže herecký osud jim přidělil roli, o kterou stojí za to bojovat.

Nejvíc je totiž známe ve slušivých zdravotnických uniformách nekonečného soap, čili mýdlového seriálu Ordinace v růžové zahradě. Zkušená a populární Bára Štěpánová (59) a ne tolik známá, ale o to víc obsazovaná Klára Sedláčková – Oltová (43).

Už před dvěma lety nahradila ráznou vrchní sestru Babetu, představovanou Bárou, kariéristka Květa Hrzánová, kterou hraje právě Klára. Dějovým důvodem bylo nezvládnutí krizové situace v nemocnici. Seriál získal pořádné grády, diváky to překvapilo a do skutečného života našich hereček to přineslo poměrně podstatné změny.

Hvězdám Ordinace jde teď o všechno

Ani ta nejvíc intelektuální herečka, co hraje pouze Shakespeara (†52), nedokáže popřít, že být viděna dvakrát týdně v nejsledovanějším seriálu, znamená pro popularitu hodně. Kdo je na obrazovce vidět, ten je obsazován i v divadle i filmech. Ne, že ne. A vrchní sestra v Ordinaci z obrazovky, když to přeženeme, skoro nesleze.

Začíná velká bitva o balík peněz

To samozřejmě přináší mnohem víc natáčecích dní, ale hlavně také daleko větší příjem.

Nehledě na tu už zmiňovanou popularitu. Takže méně slávy a peněz pro Báru a víc pro Kláru. Obě herečky si své role v, mnohými podceňovaném, lehkém žánru nekonečného seriálu velmi váží. Původní záměr u role Babety byl mít podobnou sestřičku, jakou byla Iva Janžurová (78) v Nemocnici na kraji města.

Bára si ji pak přetvořila trochu po svém, věděla totiž jak na to. Takovou ráznou zdravotní sestrou byla totiž její babička. Věděla, že když jde o nekonečný seriál, nelze vymýšlet postavu podle děje. Ten se totiž může změnit a vlastně ani tvůrci netuší kam.O to víc musela vsadit na typické vlastnosti postavy.

Mluví scénáristům stále do jejich práce

Tak si prosadila, že např. Babeta sbírá panenky. Klidně se postavila scénáristům, tohle by Babeta neřekla, tohle by neudělala. Také Klára má k lékařské profesi docela blízko. Tatínek byl lékař a bráška také, kardiolog. Čtyři roky pracoval v Německu a teď se zabývá aritmologií, tedy léčbou poruch srdečního rytmu. Změny v hereckých obsazeních obě dámy velmi dobře znají, vědí, že herecký život je jednou dole a pak zase chvíli nahoře.

Která z nich bude v Ordinaci hrát prim?

Klára to zažila už při přijímačkách na DAMU. Tam se sice vybírá podle talentu, ale také podle typu. V jednom ročníku nemohou být dva princové, ani dvě naivky, a tak musela na JAMU do Brna.

Ona totiž je typ naivky (kdo viděl film Kytice, musí to uznat). Okatá, štíhlá, světlovlasá. Pravý opak Báry, která je typ rázný, bojovný, prsatý, s nejohnivějším odstínem vlasů na české scéně. V čem jsou ještě odlišné? Snad úplně nejlíp to ilustruje způsob, jakým se seznámily se svými manžely. Klára to s tím svým měla velmi pozvolné.

„Já jsem u něj začala bydlet v podnájmu. Platila jsem každý měsíc nájem, ale postupně jsme zjistili, že k sobě cítíme víc,“ popsala Klára počátky velmi postupného, ale trvalého vztahu se svým manželem.

Manžel byl dlouho jen spolubydlící!

Se vzájemnými sympatiemi se pokoušeli bojovat, protože vztah na úrovni spolubydlení jim vyhovoval.

„Časem se to ale mezi námi zvrtlo a začali jsme spolu chodit,“ dodala herečka, která s manželem vychovává dva syny Kristiána (13) a Olivera (9). To Bára přiznává, že v jejich vztahu se současným manželem, hudebníkem Miroslavem Barabášem (57) byl sex dříve než láska.

„Ale když přišla, byla jako trám.“ dodává pyšně. Manžela prostě sbalila na koncertě. „Pamatuji si na jeho úžasnou hlášku, když jsme šli z Besedy k němu do podnájmu po Karlově mostě,“ vybavuje si Bára. „Držela jsem láhev sektu a říkala jsem mu, že se se mnou chce stejně vyspat jen proto, že mě zná z televize. A on se na mě bezelstně podíval a řekl, že mě vůbec nezná.“ Stejně netradiční jako jejich seznámení je i jejich vztah.

Dítě sice nejprve plánovali, ale divoká a rebelská puberta Bářiny dcery Dominiky (30) a Miroslavova syna z jeho prvního manželství je vyděsila natolik, že si spolu raději pořídili jenom psy.

Zamilovala se do něj přes postel

Jejich dům v anglickém stylu je dějištěm jednoho velkého celoživotního mejdanu.

Naopak Klára je mateřským typem a své soukromí pečlivě střeží, občas ukáže milované syny. Bára měla tři svatby. Sama říká „První svatba, to je jako že se člověk zblázní. Druhá, to už je divný, a když nevyjde třetí, tak to je špatný.

“ Svou druhou svatbu měla divoká Bára dokonce v kostele, a rovnou se třemi knězi, protože její manžel tehdy studoval bohoslovectví.

Třikrát a dost!

Svatby jako řemen Klára za sebou má také tři svatby, ale dvě z toho filmové.

Ta první je už zmíněná Svatební košile. Druhá už byla skutečná. „Měla jsem takové starozlaté šaty s perličkami a s vlečkou, manžel byl celý v bílém. Když jsem připravovala svoji svatbu, nebyla jsem ani v žádném svatebním salonu, protože moje šaty byly šité na míru. “ Což si ale vynahradila, když se za několik dlouhých let pak vdávala v Ordinaci. V roli vrchní sestry Květy se provdala za nesmělého zdravotního bratra Vilíka, kterého hraje herec Roman Štabrňák (36).

Divoká fůrie nebo jemná hospodyňka?

„Užívala jsem si to jako doopravdy. Doslova jsem se na to těšila. Ty romantické šaty, květiny v kostele, sbor… Krásné to bylo,“ libuje si Klára, která lituje, že její opravdová svatba takhle velkolepá a romantická nebyla. Mohlo by se zdát, že mladší a blonďatá vrchní sestra už má v současnosti navrch.

Ale proslýchá se, že některá obsazení hlavních rolí se budou v Ordinaci v nejbližších měsících měnit, zvlášť oblíbená role vrchní sestry. Seriál měl větší sledovanost, když byla vrchní sestrou rázná a ztřeštěná Babeta.

A jak známo, u nekonečných seriálů tohoto druhu nejde ani tak o umění, jako právě o množství sledujících diváků, návazně na počet velmi dobře placených reklam, kterými je to dílko obloženo a z toho plynoucí zisk soukromé televize.

No, a když si tu televizi někdo koupí, tak co ho bude zajímat? Umění nebo praktický cinkot zlaťáčků? Vypadá to, že souboj oblíbených a tak moc rozdílných seriálových sestřiček bude ještě pěkně ostrý!

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden