Moje šťastná hvězda

Jan Potměšil měl minimální šanci přežít!

Byl na vrcholu sil. Pak ale přišla nehoda a Jan Potměšil (58) skončil na vozíku. Přitom vlastně neměl přežít.


Získal si srdce diváků, milovali ho díky filmu Bony a klid či pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci. Zlom ale přišel ve jediné vteřině, osud mu rozdal jiné karty, než které si přál. 8. prosince 1998, kdy se s kolegy vracel z manifestace v Ostravě, měl Jan Potměšil (58) automobilovou nehodu.


Manželka Radka je pro něj velkou oporou. Herec je moc vděčný za druhou šanci.

Spal na zadním sedadle auta, když řidiče zřejmě postihl mikrospánek jen pár kilometrů před Prahou. Vůz vrazil do levých svodidel, odrazil se na pravou stranu a skutálel se ze svahu. Tři lidé se z auta dostali, čtvrtým byl Potměšil. Auto ho přimáčklo a mladý herec utrpěl zranění páteře.

Lékaři mu tehdy dávali sedmiprocentní šanci na přežití. On ale dokázal, že ze světa ještě odejít nechce. S oblibou dnes vypráví historku, že když se po třech měsících probudil z kómatu, tak mu řekli, že prezidentem je Václav Havel (†75).

V legendárním seriálu Žena za pultem

Osudové setkání a vysněný syn

Vyhráno ale rozhodně neměl. V podstatě celý rok trávil po nemocnicích, léčil se a rehabilitoval. A netušil, jak to nakonec dopadne. „Za šanci jsem neskutečně vděčný,“ říkal později s tím, že se snaží žít naplno každou vteřinu, kterou dostal „navíc“.

I když je upoutaný na invalidní vozík, tak tvrdí, že to není trest, ale dar. Kdo by si myslel, že pověsí herecké řemeslo na hřebík, tak by se spletl. Vrátil se nejen do života, ale i před kamery.

A díky práci potkal i budoucí manželku, novinářku Radku, se kterou má syna Jana (17). „Potkalo mě štěstí, v jaké jsem ani nedoufal,“ neskrýval radost Potměšil. Je důkazem, že člověk může překonat i obrovské rány a situace, které jsou doslova na hranici života a smrti.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden