Můj čas na kafíčko

Mochyně není jen na ozdobu

S nástupem podzimu jsme si doma naplnily vázy suchými květy a přírodními dekoracemi. Určitě mezi nimi nechybí ani červené lampionky tzv. židovské třešně, čili mochyně. Ovšem při bohaté úrodě této trvalky je škoda plody nevyužít v kuchyni.

Mají nejen příjemnou chuť, ale jsou také bohatě obdařené beta-karotenem, vitaminem C a draslíkem, takže pomáhají také proti otokům. Doporučuje se také jako podpůrný prostředek při léčbě dny. Kromě ní léčí i revmatismus, působí močopudně, detoxikuje a posiluje organismus.

Využít se tak dají plody jak mochyně peruánské, tak mochyně zemní. Ale pozor, nezralé plody obsahují dostatečné množství solaninu, aby vyvolaly po pozření zažívací problémy a průjem.   Využití v kuchyni Bobule se často zavařují, přidávají do marmelád nebo tvoří základ alkoholických likérů.

Ovoce je možné i kandovat a sušit, podobně jako rozinky. Mochyně se využívá do studených omáček k masu i dezertům. Nebo z ní můžeme připravit marmeládu. Domácí džem: Na 1 kg plodu dáme asi 700 g želírovacího cukru.

Plody nejprve rozmixujeme a pak s cukrem povaříme. Čatní z mochyně: Zkaramelizujte šálek cukru s 2 lžícemi vody. Po několika minutách je cukr lepkavý a zlatý. Přidejte ½ hrnku nakrájené bílé cibule, 500 g mochyně a ¼ šálku jablečného octa.

Uveďte směs do varu. Nechte povařit, přidejte sůl a pepř a nechte vychladnout. Čatní z mochyně připomíná chutí mangové čatní.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden