Mochyně není jen na ozdobu

S nástupem podzimu jsme si doma naplnily vázy suchými květy a přírodními dekoracemi. Určitě mezi nimi nechybí ani červené lampionky tzv. židovské třešně, čili mochyně. Ovšem při bohaté úrodě této trvalky je škoda plody nevyužít v kuchyni.

Mají nejen příjemnou chuť, ale jsou také bohatě obdařené beta-karotenem, vitaminem C a draslíkem, takže pomáhají také proti otokům. Doporučuje se také jako podpůrný prostředek při léčbě dny. Kromě ní léčí i revmatismus, působí močopudně, detoxikuje a posiluje organismus.

Využít se tak dají plody jak mochyně peruánské, tak mochyně zemní. Ale pozor, nezralé plody obsahují dostatečné množství solaninu, aby vyvolaly po pozření zažívací problémy a průjem. Využití v kuchyni Bobule se často zavařují, přidávají do marmelád nebo tvoří základ alkoholických likérů.

Ovoce je možné i kandovat a sušit, podobně jako rozinky. Mochyně se využívá do studených omáček k masu i dezertům. Nebo z ní můžeme připravit marmeládu. Domácí džem: Na 1 kg plodu dáme asi 700 g želírovacího cukru.

Také vás může zajímat ...

Plody nejprve rozmixujeme a pak s cukrem povaříme. Čatní z mochyně: Zkaramelizujte šálek cukru s 2 lžícemi vody. Po několika minutách je cukr lepkavý a zlatý. Přidejte ½ hrnku nakrájené bílé cibule, 500 g mochyně a ¼ šálku jablečného octa.

Uveďte směs do varu. Nechte povařit, přidejte sůl a pepř a nechte vychladnout. Čatní z mochyně připomíná chutí mangové čatní.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...