Můj čas na kafíčko

Šikulka cibule

Všeobecně se ví, že cibule není jen vynikající kuchyňská surovina, bez které by jídlo nestálo za nic. Už dávno se používá i jako domácí antibiotikum. Jenže to není všechno!  

V jedné hlavičce kromě kuchyňské ingredience i všeléku získáte ještě účinný čisticí prostředek. Že jste o tom posledním ještě neslyšeli? To nevadí, hlavně že to funguje!

Sklo bez šmouh

Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, jednoduše vytékající šťávou vytřít. Důležité je, aby sklo nebylo vlhké, pak trik nefunguje. Takže nejdřív umýt vodou, nechat uschnout a pak potřít cibulí. A přeleštění už nebude potřeba. Pachu cibule se nebojte, brzy vyprchá. Velmi dobře se tak dají odstranit i mušince na oknech i zrcadle. Cibulí vyčistíte rámy zrcadel a obrazů, které jsou jinak skutečným úklidovým oříškem.

Pryč s rezem!

Menší zrezivění na kuchyňském náčiní nebo chromované výbavě bytu stačí vydrhnout rozkrojenou cibulí. Třeme vždy směrem k poškozenému místu, nikoli od něj. Větší plošky zvlhčíme cibulovou šťávou a necháme aspoň den působit. Pak rez setřeme cibulí.

Připálené kuchyňské prkénko

Když nám jídlo začne v hrnci místo pokojného bublání prskat a dýmat, většinou popadnete chňapku a v mžiku hrnec postavíte na dřevěné prkénko. A tam už navždy zůstane ožehlá stopa. Navždy? S cibulí ne. Vymačkáme šťávu a prkénko jí polijeme. Necháme působit do rána. Pokud stopy zůstávají, ozdravnou kúru zopakujeme.

Žehlička jako nová

Dotek žhavé žehličky s choulostivou látkou občas poznamená lepkavá stopa, které nejen zničí látku, ale nalepí se i na žehlicí plošku. Žehličku necháme vystydnout a opět sáhneme po cibuli. Rozkrojíme ji a lepkavé zbytky třeme tak dlouho, dokud nezmizí. Pokud je vrstva silnější a připečená, budeme ji muset nejprve změkčit cibulovou šťávou, a pak teprve otřít.

Blyštivé zlato

Zašlou krásu zlata dokáže cibule velmi rychle oživit. Hladké plochy jako prsteny stačí třít čerstvě rozkrojenou cibulí, řetízky a náušnice pokapeme šťávou a necháme delší dobu působit. Pak opláchneme a naleštíme textilií, kterou nepouští vlákna. Kromě zlatých šperků můžeme cibulí dodat nový lesk parádním lakovaným kabelkám a obuvi.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden