Moje šťastná hvězda

Velikonoční dobroty pro váš sváteční stůl

Zvládne je opravdu každý

Velikonoce jsou podobně jako Vánoce náročné na kuchařské přípravy. Čekáme hosty, koledníky, scházejí se rodiny. Co jim nabídnout? Zkusme letos kromě sladké a slané klasiky i něco, co běžně na našem jídelníčku nebývá.

Velikonoční mazanec

Suroviny: 300 g hladké mouky, 1 lžička jedlé sody (nebo prášku do pečiva), kůra z jednoho citronu a z jednoho pomeranče, šťáva z 1 citronu, šťáva z 1 pomeranče, 2 polévkové lžíce rumu,1 polévková lžíce rumové tresti, 80 g moučkového cukru,1 vanilkový cukr, 70 g másla, 2 vejce, 2 ks bílého jogurtu z Valašska (každý o množství 150 g), 1 vejce na potření

Postup: Nejprve si smícháme hladkou mouku se sodou a nastrouhanou kůrou z omytého ovoce.
Poté si ušleháme máslo s vanilkovým a moučkovým cukrem, vejci, šťávou z ovoce a rumem. Přidáme Bílý jogurt z Valašska. Tuto směs smícháme s moukou a vypracujeme těsto. Pokud se nám těsto zdá řídké, přidáme mouku. Vytvarujeme bochánek, který přikryjeme utěrkou a necháme asi 20 minut odpočinout. Bochánek nařízneme do kříže, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Vložíme ho do remoskové nádoby a pečeme cca 40 minut v předehřáté troubě dozlatova. Po dopečení necháme bochánek chladnout na mřížce. Podáváme ho posypaný moučkovým cukrem.

Upečte ten nejlepší mazanec na světě.

Jehněčí s rajčaty, koriandrem a pohankovým rizotem

Suroviny: 600 g jehněčího masa, 2 lžíce oleje, 3 cibule, 1 plechovka sekaných rajčat Biolinie, česnek, koriandr, lžíce medu, citronová kůra, lžíce citronové šťávy, mořská sůl, cca 300 ml vody Pohankové rizoto: 200 g pohankových krup Bioharmonie, 100 červené rýže Bioharmonie, 2 lžíce oleje, 200 g pórku, 40 g másla, 2 kostky zeleninového bujonu Biolinie,  2 lžíce sójové omáčky Tamari, 50 ml smetany, sůl

Postup: Jehněčí: Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme med, necháme ho zkaramelizovat, vložíme maso a za stálého míchání jej opečeme. Přidáme sekaná rajčata, mořskou sůl, citronovou kůru a šťávu. Dusíme pod poklicí za občasného míchání. Když je maso částečně měkké, přidáme utřený česnek a koriandr. Zvolna dusíme doměkka. Dle potřeby podléváme vodou, avšak ne příliš, jelikož omáčka nebude zahuštěná.
Pohankové rizoto: Pohanku propláchneme vodou a vaříme 2 až 3 minuty v mírně osolené vodě s přidáním oleje a zeleninového bujonu. Na vaření používáme 1,5 dílu vody na 1 díl pohanky. Vodu nesléváme a necháme cca 30 minut dojít. Uvařenou pohanku propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Červenou rýži vaříme pod pokličkou v mírně osolené vodě s přidáním oleje a zeleninového bujonu doměkka. Poté vodu slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Na másle zpěníme na kolečka nakrájený pórek, přidáme pohanku a červenou rýži, promícháme, prohřejeme, dochutíme Tamari sójovou omáčkou, mořskou solí, zalijeme smetanou, prohřejeme a podáváme.

Recept, který možná ještě neznáte.

Tyčinky se sýrem a bylinkami

Suroviny na 24 ks: 200 g listového těsta, 2 vejce, 200 g nastrouhaného ementálu, 1 svazek bazalky, špetka soli, čerstvě mletý černý pepř, mletá sladká a pálivá paprika, sezam a hrubozrnná sůl, hladká mouka ke zpracování těsta.

Postup: Listové těsto vyválíme na pomoučněném válu a potřeme rozšlehaným vejcem. Sýr promícháme se zbylým vejcem. Bazalku nakrájíme. Přidáme ji do sýrové hmoty, kterou okořeníme. Listové těsto nakrájíme na proužky. Polovinu z nich potřeme směsí, zakryjeme zbylými proužky a lehce přitlačíme. Každý naplněný útvar podélně zkroutíme a uložíme na plech s pečícím papírem. Posypeme hrubozrnnou solí a sezamem. Pečeme asi 10 minut při 180°C.

Tyčinky nesmí chybět na vašem stole.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden