Moje sladké tajemství

5 tipů pro zdraví močových cest

Znáte príznaky, podle kterých zánet poznáte?

Zvláště v chladných měsících může obyčejné prochladnutí skončit bolestmi a pálením při močení. Jak tomu předejít?

Odborníci odhadují, že se infekce močových cest objevují zhruba u pěti procent populace v mladším věku a až u třiceti procent starších jedinců, zejména žen. „Je to z důvodu odlišné anatomické stavby močového ústrojí.

Ženy mají kratší močovou trubici a její vyústění se nachází blízko konečníku, který je zdrojem bakterií způsobujících zánět,“ vysvětluje profesor prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc., vedoucí lékař urologické kliniky.

Mezi hlavní projevy patří přitom nutnost močit, i když je močový měchýř prázdný, pálení a bolest při močení. Častá je také bolest v podbřišku, pocit plnosti a tlaku, někdy se objevuje krev v moči a teploty. Jak se proti infekci bránit?



  1. Správné oblečení


Mezi hlavní rizikové faktory vzniku zánětu patří prochladnutí, dbejte proto na to, abyste byla zejména od pasu dolů vždy dobře oblečena. Nesedejte si na studené povrchy a nenoste syntetické kalhotky, které nejsou prodyšné.

Nedoporučují se ani tanga, jejichž nošení může také napomáhat vzniku infekce. Úzký proužek na jejich zadní části snadno zachytává bakterie z okolí konečníku, které se potom mohou přesunout až do močové trubice. Naopak se doporučují nosit dlouhá trika a dlouhé svetry, které zakryjí záda v oblasti ledvin.



  1. Pitný režim


Správným dodržováním pitného režimu dochází k proplachování močových cest, čímž se nebezpečí vzniku infekce snižuje. Denně vypijte alespoň dva litry, v případě, že pociťujete náznak zánětu, zkuste vypít až tři litry tekutin denně.

Vodu můžete také prokládat urologickými čaji, anebo čaji z česneku, libečku, kopřiv nebo pampelišek. Naopak omezte konzumaci alkoholu, kávy a černého čaje. Určitě už jste také slyšela, že pomáhají brusinky.

Brání patogenním bakteriím držet se na stěnách močového měchýře, a zamezují tím vzniku infekce. Konzumovat je můžete v jakékoliv formě, ať už čerstvé, sušené, v džusu, čaji nebo formou doplňků stravy.

Brusinky jsou hotovým zázrakem v boji se zánety mocových cest


  1. Upravte si jídelníček


Své zdraví můžete ovlivnit i volbou správného jídelníčku. Zařaďte do něj více močopudných potravin, jako jsou petržel, celer nebo okurky. Tyto potraviny sice již propuknutou infekci neléčí, ale pomáhají odstraňovat moč z močového měchýře a spolu s ní i bakterie.

Zajistěte tělu také dostatečný přísun vitaminů, a to především vitaminu C, který je obsažen v mnoha druzích ovoce. Pomáhá okyselit moč a močový měchýř potom není vhodným prostředím pro výskyt bakterií, které zánět způsobují.



  1. Nezadržujte moč


Pokud budete dodržovat doporučený pitný režim, zajistíte tím pravidelné vyprazdňování. Choroboplodné zárodky se díky tomu budou vyplavovat a nebudou se udržovat na stěnách močového měchýře. I když vylučování nebude příjemné, snažte se moč na dlouhou dobu nezadržovat, zvyšujete tím riziko rozsáhlejší infekce.



  1. Soustřeďte se na hygienu


Nejčastějším typem bakterií, které infekce vyvolávají, je Escherichia coli, která způsobuje až osmdesát pět procent případů onemocnění. Běžně se nachází ve střevní mikroflóře, ale může se dostat i do močových cest a nadělat v nich nepořádek.

Proto je velmi důležité dodržovat správnou intimní hygienu. Na toaletě se vždy utírejte směrem dozadu a při menstruaci pravidelně vyměňujte hygienické potřeby. Každodenní mytí by mělo být samozřejmostí. Vodu střídejte s mycím gelem určeným pro intimní partie.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden