Moje chvilka pohody

6 skvělých bylin, které si poradí se záněty

Cítíte se jinak? Když chybí typické příznaky, které by ukazovaly na konkrétní chorobu, a máte pouze obecné a neurčité potíže, může za tím být skrytý zánět.

Všímejte si dlouhodobé únavy, vyčerpanosti, pocitu nemoci, neurčité bolesti v hrudi, krku či břiše, dušnosti, chronickou průjmu i problémů s močením. Účinnou pomoc nabízí i příroda.

Kontryhel

Silně působí proti různým formám zánětů po těle (v dýchacím, trávicím, močovém i pohlavním ústrojí), bojuje proti bakteriálním i virovým nákazám. Podporuje plodnost a ulehčuje porod, upravuje menstruační cyklus a potlačuje nežádoucí projevy klimakteria.

Je tedy účinným lékem na záněty a jiné obtíže především ženských reprodukčních orgánů. Dále pomůže při hojení ran i redukci hmotnosti, zlepší zažívání, a navíc podpoří i kvalitu vlasů a pleti.

Sporýš

V magické a afrodiziakální účinky sporýše (verbena) věřili už lidé ve starém Egyptě. Kromě silných protizánětlivých účinků totiž prospívá i tlumením bolesti, proto se často používá k pomoci při dlouhodobých zánětech, např. v kloubech.

Uklidňuje také žaludek, povzbuzuje náladu a pomáhá při usínání. Má močopudné účinky, prospívá játrům, detoxikuje a působí proti křečím, a dokonce se doporučuje při kojení a po porodu - jeho svíravé účinky urychlují zavinování dělohy. Pro těhotné ale právě kvůli tomu není příliš vhodný.

Chrpa

Chrpa modrá pozitivně působí při léčbě otoků, rýmy a nachlazení, pomáhá zastavit krvácení z dásní a hojí záněty, a to zejména v dutině ústní a okolí.

Zklidňuje také podrážděnou pokožku, působí proti infekcím, obtížím močových cest a žaludečním vředům, čistí játra a celkově detoxikuje organismus. Její květy jsou jedlé. Připravuje se buď v podobě toniku, nebo nálevu.

Zlatobýl

Jde o protizánětlivého siláka. Doménou působení zlatobýlu obecného je především močové ústrojí. Působí skvěle jak při akutních, tak chronických zánětech, najdete ho v řadě bylinných směsí na tyto potíže.

K tomu odvodňuje, usnadňuje vyloučení ledvinových kamenů a působí proti nim i preventivně, pomáhá při diabetu 2. stupně, astmatu i potížích s alergiemi. Zevně urychluje hojení ran a zmírňuje podráždění pokožky.

Nejsilnější účinek má ve formě tinktury. Pomůže vám i nálev a čaj ze sušené byliny. Nesmí se užívat déle než dva měsíce, pokračovat můžete až po pár týdnech.

Mladá pšenice

Jde o čerstvé, několikadenní výhonky pšenice, jež jsou mimořádně bohaté na vitaminy A, C, E, antioxidanty a železo, hořčík, vápník aj. Pomáhá startovat metabolismus, zlepšuje imunitu, dodává energii a podporuje kognitivní funkce.

Navíc také podle svých zastánců brání nežádoucímu ukládání cholesterolu a srovnává hladinu cukru v krvi. Prospěje i vlasům, nehtům a pleti. Užívá se rozemletá na prášek do ranních zeleninových či ovocných nápojů, z čerstvé (pozor na plísně!) si můžete uvařit polévku (podobně jako z čerstvých kopřiv). Koupit si ale lze i tablety či kapsle.

Měsíček lékařský

I měsíček lékařský je výtečnou bylinou s protizánětlivými účinky. Obsahuje látky, které působí dezinfekčně a pomáhají při hojení poškozené tkáně.

Jako mast se užívá na drobné ranky, spáleniny a oděrky. Odvar z měsíčku pijte při zánětech horních cest dýchacích, ústní dutiny a nosohltanu nebo zánětu tlustého střeva.

 

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden