Moje sladké tajemství

Atopici, nebojte se! Ekzém už vám nemusí ničit život

Neustále svědící pokožka není nic moc, dá se s ní ale účinně bojovat.

Podzim s sebou přináší nejen chmurné počasí a špatnou náladu, ale ve většině případů i zhoršení zdravotního stavu, především pak ekzémů. Pokud ale budete připraveni, nemusí vám už nadále znepříjemňovat život.

Velká koncentrace lidí ve městech, špatné ovzduší a v neposlední řadě také stres. To všechno ovlivňuje stav naší pokožky. Kvůli nižším teplotám je vzduch méně vlhký, a tak dochází k rychlejšímu odpařování vody v kůži. To má velký vliv na různé druhy ekzému, zejména atopického.

Kůže je suchá, popraskaná, můžou se objevit i nepříjemné puchýřky. Pokud však budete dodržovat jisté kroky, otravnému pálení a svědění se můžete vyhnout.

Zásobujte tělo vitaminy a minerály

Pravidelně si dopřávejte ryby, zejména ty tučné, jako je například losos. Používejte kvalitní rostlinné oleje, jezte ořechy a avokádo. Kůži dopřávejte vitamin D a zinek, ten obsahují třeba dýňová semínka, celozrnné obiloviny, maso a luštěniny.

Jezte zelené potraviny, jako je chlorella, spirulina nebo zelený ječmen. Mají protizánětlivé účinky a vážou na sebe škodliviny, které pomáhají vylučovat z těla ven.

Promazávejte a promazávejte

V lékárnách najdete nepřeberné množství všemožných krémů a mastí, které zaručují úlevu a hydrataci. Většinou jsou ale plné chemie a jejich účinky jsou spíše sporné. Zcela přírodní a účinnou mast si ale můžete vyrobit i doma.

Na její přípravu budete potřebovat 250 g nesoleného sádla nebo vazelíny a 50 g sušeného kořene lopuchu většího. Sádlo za stálého vaření přiveďte ve vodní lázni k varu a nasypte kořen lopuchu. Nechte 5–6 hodin macerovat a poté přeceďte přes plátýnko. Hojivé účinky má rovněž měsíčková mast.

Vyzkoušejte ozdravnou sílu léčivých koupelí

U atopického ekzému se sice nedoporučuje moc často pobývat ve vaně, ale v případě koupele, do které přidáte zásaditou sůl, jde o výjimku.

Sůl totiž vylučuje škodliviny přes kůži, zlepšuje její hojení a také reguluje činnost mazových žláz. Do vany stačí nasypat 1–2 lžíce soli, pomůže ale i oves nebo dubová kůra a z bylinek pak řepík lékařský či šalvěj.

Pravidelná detoxikace

Ekzémy obecně mají původ především uvnitř našeho těla. Je proto dobré tělo pravidelně detoxikovat. K tomu skvěle pomáhá tinktura z ostropestřce mariánského. Na tu budete potřebovat 100 g semen ostropestřce a 900 ml alkoholu.

Vše důkladně rozmixujte a nechte 3–4 týdny stát na slunném místě. Užívá se 1 čajová lžička 1x denně. Sáhnout můžete i po kopřivě dvoudomé, která je na ekzémy a alergie doslova jako dělaná.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden