Moje sladké tajemství

Bylinky na posílení průdušek

V zimě není o nachlazení nouze. Když jsou zasažené průdušky, může vyléčení trvat i několik týdnů. S pomocí těch správných bylinek se ale kašle zbavíte rychleji a vaše průdušky se lépe zregenerují.

Žluté kvítečky všecho druhu

Sušené květy podbělu se k léčbě kašle a nachlazení používají již od pradávna. Podběl zlepšuje vykašlávání hlenu a snižuje jeho množství v průduškách. Působí na regeneraci sliznice dýchacího ústrojí, takže je dobré pít podbělový čaj ještě několik dní poté, co přestanete kašlat. Pomáhá předcházet při nachlazení.

Do rozprašovače eukalyptus

Vonný eukalyptus pochází z Austrálie. Eukalyptová silice usnadňuje dýchání a odkašlávaní. Proto se často přidává do pastilek proti kašli. V případě nachlazení nakapejte pár kapek eukalyptového oleje do vody v rozprašovači a několikrát denně jí osvěžte vzduch v bytě či kanceláři. Také jej můžete nakapat do aromalampy.

Islandský lišejník umí

Bledý lišejník s jemnými větvičkami roste v severských zemích i v českých horách. Má silné protizánětlivé účinky, díky vysokému obsahu slizovin zklidňuje plicní sliznici podrážděnou kašlem. Přidává se do plicních čajových směsí a do sirupů proti kašli.

Sladké dřevo překvapí

Lékořice je oblíbená nejen pro své léčivé účinky, ale také pro výraznou vůni a sladkou chuť. Do čajů proti kašli se přidává, protože zklidňuje a uvolňuje sliznice a zlepšuje dýchání. Podle čínské medicíny navíc zesiluje účinky ostatních bylin.

Zkuste zázračný rýmovník

Tak tato pokojová rostlinka má všeříkající název. Staří utrhnout a rozlomit list a nasát vůni. Listy obsahují esenciální silice, které nám pomohou na ucpaný nos, ale také uvolní průdušky. Z listů rýmovníku lze také připravit čaj či jím provonět prádlo.

Náš tip? Cibule v bytě, uzdraví vás hbitě

Do pokojů schválně dejte tři rozkrojené, vidličkou napíchané cibule. Linoucí se vůně totiž dokonale čistí vzduch od bacilů a vdechování pomáhá rozpouštět hleny.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden