Můj kousek štěstí

Co byste měli vědět o spalničkách

V poslední době se u nás prudce zvedl počet onemocnění spalničkami, lékaři dokonce hovoří o epidemii. Je tato nemoc opravdu nebezpečná? A dá se jí vyhnout? Podívejte se s námi.   .

Prudce nakažlivé

Spalničky jsou virové, mimořádně nakažlivé onemocnění. V minulosti patřily mezi nemoci nejčastěji způsobující úmrtí malých dětí. S tím, jak klesá proočkovanost v populaci, dochází k opětovnému nárůstu šíření této nemoci. Proto se snáze přenese i na dospělé, u kterých už je ochrana z očkování v dětství oslabena.

Pozor na komplikace

Samotné onemocnění není pro dospělého, zdravého jedince nijak zvlášť nebezpečné. Bohužel je často provází komplikace jako jsou zápal plic, zánět středního ucha, nebo dokonce i zánět mozku. Spalničky se projevují vysokou horečkou, zánětem spojivek, rýmou, suchým kašlem a tvorbou vyrážky, která se nejprve objevuje za ušima a pak se přes obličej šíří na krk, trup, horní a dolní končetiny. Vyrážka má velikost od tří do sedmi milimetrů.

Léčba

K lékaři raději nechoďte, cestou a u lékaře byste nakazili další lidi. Důležité ovšem je, abyste svého lékaře informovali, že máte na spalničky podezření. Pokud je vám hodně špatně, je lepší zavolat lékaře domů.

Očkování i hygiena

U dospělého, který není oslabený jiným onemocněním, léčba většinou spočívá v podávání běžně dostupných léků na snížení horečky a podávání dostatečného množství tekutin. Jestliže teplota stoupne ke čtyřiceti stupňům, je nutné přivolat lékařskou pomoc, zvláště u dětí a oslabených jedinců. Pokud jde o prevenci, nejlepší je samozřejmě očkování. A když udeří epidemie, pak i zpřísněná hygiena.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden