Můj kousek štěstí

Co vyjadřuje termín aktivita klíštěte

Klíště je roztoč, který se živí krví svých hostitelů a bohužel touto cestou přenáší nebezpečná infekčních onemocnění.

Za termínem aktivita klíštěte se skrývá podíl klíšťat, který je připraven k napadení hostitele v konkrétní lokalitě. V praxi to znamená, že čím je větší počet aktivních klíšťat, tím je také vyšší stupeň rizika napadení člověka nebo zvířete. Pokud je klíště infikováno, zvyšuje se pravděpodobnost nakažení klíštovou encefalitidou nebo lymeskou boreliózou. Pro vyjádření vážnosti ohrožení slouží deseti bodová stupnice, která je doplněna informacemi, jak se chovat při návštěvě lokalit s předpokládaným výskytem klíšťat.

Aktuální předpověď vydává každé pondělí od dubna do října Odbor klimatologie Českého hydrometeorologického ústavu. V ostatních měsících nelze napadení klíštětem vyloučit, ale riziko je minimální. Typickým místem výskytu jsou parky, zahrady, neudržované pastviny, listnaté a smíšené lesy, křoviny, zejména jejich okraje a porosty na okrajích řek a potoků. Méně se jich vyskytuje v jehličnatých lesích.

Stupnice

1 a 2 malé riziko: pro návštěvu  typických míst výskytu je vhodné zvolit oděv z hladké světlé látky, nejlépe kalhoty.

3 a 4 mírné riziko: pro návštěvu  typických míst výskytu je vhodné předchozí opatření doplnit o použití repelentu, dále nesedat a nelehat v porostech.

5 a 6 středně velké riziko: pro návštěvu  typických míst výskytu je vhodné předchozí opatření doplnit o nevstupování do křovin.

7 a 8 velké riziko: pro návštěvu  typických míst výskytu je vhodné předchozí opatření doplnit nevstupování do bylinné vegetace na okraji lesa, listnatého mlází, potoků a řek.

9 a 10 nejvyšší riziko: použití repelentu se jeví jako nezbytné a navíc se doporučuje nevstupovat bez bezpečnostních opatření do listnatých a smíšených lesů. Pohybovat byste se měli pouze po zpevněných cestách.

Vždy je nutné se večer i ráno řádně prohlídnout a přisátá klíšťata odstranit!.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden