Můj kousek štěstí

Covid-19: Uzdravením to končit nemusí

Po prodělané infekci koronavirem mohou pacienty i přes negativní test trápit vleklé nesnáze.


Obtíže údajně přetrvávají u 50–80 % vyléčených, kteří se s nimi mohou potýkat i více než 12 týdnů. Jde především o zvýšenou únavu, kašel, bolesti svalů, dušnost, zapomnětlivost či úzkost a další.


Pozor při nákupu léků


Oficiálně máte potvrzené, že virus už nemáte, ale cítíte se pod psa. A tak mnozí zamíří do lékárny, aby si koupili tabletky na bolest, kašel a podobně. To je v pořádku, ale před takovým nákupem je vhodné poradit se s lékárníkem, abyste si naopak ještě víc neuškodili.


Pomůže vám to zabránit nežádoucím lékovým interakcím, například pokud už dlouhodobě užíváte nějaké jiné léky, ale i doplňky stravy, například pro podporu imunitya podobně. Během konzultace vám lékárník vybere a doporučí vhodné léčivé přípravky, které vaše potíže zmírní a nezpůsobí jiné.


Chce to trpělivost


Protože zdravotních potíží je mnoho, neexistuje univerzální rada pro všechny. Vždy je ale lepší volit registrovaný lék, který je dostupný i bez lékařského předpisu. Obecně vám mohou při postcovidovém kašli doporučit přípravky s obsahem tymiánu a břečťanu, v případě suchého kašle vhodná antitusika – léky na tlumení kašle.


Jako pomocná léčiva při bolesti svalů a kloubů hořčík v dávkách 300 mg denně, pro zklidnění předrážděného nervového systému zase třeba extrakt z levandule a k podpůrné léčbě únavy například extrakt z rozchodnice růžové., při neschopnosti soustředit se a zapomnětlivosti přípravky z listů jinanu dvoulaločného (Ginkgo biloba).


Vždy ale záleží na vašem aktuálním stavu a lécích, které jinak užíváte. Pokud symptomy ani po dodržení těchto doporučení a samoléčbě neustupují, je na čase navštívit lékaře.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden