Moje chvilka pohody

Dcera by mohla být babičkou, ale randí se zajíčkem

Poslední dobou se mi zdá, že dcera Šárka snad přišla o rozum. Možná za to může nedávný rozvod s druhým manželem, se kterým žila dvacet let.

Mají sedmnáctiletou dceru Lindu a ani ta je nepřiměla, aby se rozumně dohodli a rozvod ještě zvážili. Šárce prostě došla s Pavlem trpělivost a vystěhovala ho. Pravda, Pavel byl tvrdohlavý samorost, ale myslím, že za dvacet let se s ním musela sžít a hlavně už tenkrát věděla, že si bere bohéma, který si dělá všechno po svém. Přes to všechno, to byl chlap, který se vždycky uměl postarat o rodinu.

Má milence!

Nic nepřesvědčilo Šárku, aby rozvod odložila. A já jsem zjistila záhy proč. Pomohla mi v tom vnučka Hanka, Šárky druhá dcera z prvního manželství.

I Hanka viděla, že se s mámou něco děje, tak začala pátrat po příčinách. Hanka pozvala mámu, aby jely spolu jen samy dvě na chalupu, že si užijí hezký víkend jako kdysi. Nebudou se o nikoho starat, uvaří si něco dobrého, dají si skleničku vína.

„Pojeď se mnou, mami, bude to fajn, hezky si odpočineme, obě to potřebujeme,“ musela Hanka mámu hodně přemlouvat. Ale povedlo se.

Máma se zbláznila

Hanka mi prozradila, co se celý víkend dělo. Šárka protelefonovala většinu času. Vždy šeptala a běžela s telefonem schovat se do pokoje, aby jí Hanka neodposlouchávala. Pak to ale z mámy dostala. „Babi, podrž se. Má milence! A to není všechno,“ dodala Hanka. Je mu devětadvacet. Je to Tunisan.

Šárce je padesát. Co si proboha myslí? Co po ní asi ten kluk chce? Těžko jsem se s tou informací srovnávala. Nechápu, co se té Šárce děje. A co si tím vztahem kompenzuje? Když to řekla Hance, bylo jasné, že se to provalí a bude o tom vědět celá rodina.

Šárka měla tajemství

Nebylo to ale nic k chlubení. Musela jsem si s Šárkou promluvit. Trápilo mě tolik otázek, na které jsem si sama nedokázala odpovědět? Jenže Šárka byla podrážděná. Nechtěla se bavit ani o rozvodu, sobě, ani o novém příteli.

O ničem. Trvalo dlouho, než jsem ji rozmluvila. S Amirem se poznala v práci. Přijel do Čech za lepším životem. Začal tu s kamarádem podnikat, zamiloval se do Češky a stačil se s ní rozejít. Je tady už dva roky a se Šárkou se znají rok.

Ukazovala mi jeho fotky, mluvila o něm v superlativech. Je do něj úplně blázen a vypadá to, že je hodně pod jeho vlivem. Netušila jsem, že jejich vztah trvá už déle. Amir byl tedy jedním z důvodů, které Šárku přiměly k rozvodu.

Ani trochu se mi nelíbil

Když už jsme to tedy věděli, chtěla nás Šárka seznámit a chtěla dokázat, jak je Amir skvělý, jak se snaží mluvit česky a jak se mají rádi. Pozvala nás tedy všechny na společný oběd.

Pro mě to byly pekelné tři hodiny. Chudák mladší dcera Linda je z toho nešťastná a celou dobu v restauraci ani nepromluvila. Hanka se zase bavila jen se mnou. Šárka zachraňovala situaci a mluvila na všechny, vymýšlela témata k hovoru a snažila všechny bavit.

Tunisan papouškoval pár naučených českých slov a frází, občas vyloudil křečovitý úsměv, ale jinak jsem v jeho očích viděla vztek. Koukal prostě zle, to mi nikdo nevymluví. Ani trochu se mi nelíbil.

S mámou nemluví

Hanka je na mámu naštvaná tak, že s ní nechce mluvit vůbec. Prý až se s tím mohamedánem rozejde. Já jsem silně proti tomu, aby spolu byli. Co takový kluk vidí na padesátileté ženské, vždyť je ještě mladší než Šárky prvorozená dcera.

Podle mého názoru je to vyčúránek, který v Šárce vidí jen žebřík, po kterém může vystoupat. Je to pro něj bohatá bílá Evropanka, která se do něj zblbla a bude ochotná mu ve všem pomáhat.

Mám tajné přání

Myslela jsem, že když Šárce jejího milence neschválíme, nebude nám ho ukazovat. A nebude se o něm zbytečně bavit. Stejně to nebude mít dlouhého trvání. Dřív nebo později si Tunisan najde nějakou mladší, která ho bude poslouchat. Jenže jsem se trochu spletla. Šárka omezila komunikaci se mnou a vypadá to, že Amira si bude stěhovat domů.

Mrzí mě to, a i když bych si přála, aby byla dcera šťastná, tajně doufám, že se co nejdřív rozejdou. Dřív než Šárka stačí udělat nějakou hloupost a dřív, než jí její koloušek úplně ovládne.

Jiřina N. (69), Praha

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden