Můj čas na kafíčko

Dejte si žlučník do pořádku!

Podle staré orientální a čínské medicíny jsou na jaře v těle nejvíce oslabeny žlučník a játra.

A právě v březnu bychom se měli zaměřit na očistu žlučníku, protože jeho špatná funkce vede k vážným potížím.

Příznaky oslabení

Že žlučník není v pořádku, poznáte snadno. Bolest břicha, nadýmání a pocity plnosti patří mezi první příznaky. Ve vážnějších případech se přidává světlá jílovitá stolice, zažloutlé bělmo a bodavá bolest pod pravým žebrem. Bolest se často objevuje kolem půlnoci.

Méně varovné jsou bolesti hlavy, únava, neklidný spánek, povlak na jazyku a špatný dech. Stav žlučníku ale ovlivňuje i zdraví pokožky a kloubů.

Proč nás zlobí

Žlučník, jak už jeho název napovídá, produkuje žluč, která je nezbytně nutná k trávení. V případě, že je přetěžován konzumací těžkých, mastných a kořeněných jídel, mohou se začít tvořit žlučové kameny.

A od kamenů už je jen krůček k zánětu žlučníku, což je vážný stav, který by se neměl podceňovat. Nejjistější cestou, jak se této nepříjemnosti vyhnout, je věnovat dostatečnou pozornost prevenci.

Hořké je dobré


Hlavní zásada je nepřetěžovat žlučník nevhodnou stravou. Velkou zátěž představuje alkohol a potraviny obsahující bílý rafinovaný cukr. Co žlučníku naopak prospívá, to jsou hořké byliny. Pelyněk, zeměžluč, puškvorec a smetánka jsou nepřekonatelnými pomocníky.

Jednotlivé bylinky můžete střídat, je však možné připravit z nich směs. Z koření je přítelem žlučníku hlavně kurkuma, osvědčil se i kmín. Na jaře vám s očistou pomohou i první zelené lístky bylinek, jako je bršlice kozí noha, kopřiva, smetánka či žabinec.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden