Moje chvilka pohody

Dobře se vyvztekejte

Vztek může být i užitečný. Nabádá nás, abychom překonali překážku v cestě za tím, čeho chceme dosáhnout.


Pokud se nám například zlomí klíč v zámku, chceme zlostí vykopnout dveře prostě proto, že se potřebujeme dostat domů. Cítíme-li v takové chvíli vztek, je to naprosto přirozené a v pořádku. Rozhodně není třeba se za něj stydět.


Otázkou je, co s tím budete schopni udělat. Můžete a měli byste začít zkoumat, co a proč vás naštvalo, projít si fakta a rozhodnout se, jak nejlépe dál postupovat.


Proč jsme naštvaní


Svůj vztek bychom měli vždy pozorně prozkoumat, neodmítat ho a přijít mu na kloub. Může totiž velice dobře poukázat na problém, který se dá v důsledku toho řešit i efektivněji než výbuchem nebo potlačením vlastních pocitů.


To může vést leda k frustraci a chronickým negativním emocím. Vztek nás často motivuje k akci. Zdravá společnost není společnost bez vzteku. Potlačování této emoce lidem prostě neprospívá.


Lidé, kteří skrývali vztek, když na ně někdo nespravedlivě zaútočil, měli později v životě větší náchylnost k onemocněním, jako jsou bronchitida či infarkt. Navíc měli větší pravděpodobnost, že umřou dříve než lidé, kteří se otevřeně rozčilovali nebo uměli se svým vztekem pracovat.


Jak se rychle uklidnit?


Jednoduchým způsobem, jak se zklidnit, je řízené dýchání nebo dýchání s napínáním a uvolňováním svalů. Pokud nad sebou začínáte ztrácet kontrolu, posaďte se a snažte se co nejvíce si uvědomit dotek s podlahou, židlí či křeslem. To vám pomůže poodstoupit od zmatku a prudkých emocí.


Další možnost je prohlédnout si předměty kolem sebe v místnosti, na chvíli zavřít oči, pak je opět otevřít a uspořádání místnosti zkontrolovat. Ujistíte se, že vše je na svém místě, a pomůže vám to znovu získat větší pocit bezpečí. Prospěšná může být i fyzická činnost nebo krátká procházka.



Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden