Můj kousek štěstí

Domácí sirupy plné chuti a zdraví

Rostliny v sobě ukrývají spoustu látek, které odpradávna lidem pomáhaly. I dnes, v době léků a antibiotik, mají stále svou sílu a prodávají se i v lékárnách.

Odvary, výluhy, čaje, obklady, koupele…. Možnosti využití bylinek jsou velmi široké. Léčivé sirupy kdysi vyráběli apatykáři, ale připravovali si je lidé i doma.

Na zdraví i na chuť

Využití bylinných sirupů je skutečně široké. Můžete je používat jen zředěné vodou jako osvěžující nápoj, ale i na lžíci jako účinné léčivo. Tekutá forma je nejsnazší na užívání. Nemusíte těžce polykat velké pilulky a jejich chuť je obvykle také příjemná. Dobře se podávají i velmi malým dětem.

Snadná příprava

Sirup se obvykle neobejde bez cukru, ale můžete použít i med. Dá se připravit jak svařením, tak i bez vaření, při tomto postupu se uchová mnohem více cenných látek. Připravite si následující sirupy, suroviny na ně jsou po ruce i teď – mátu či meduňku můžete mít za oknem prakticky po celý rok.

Mít doma po ruce zásobu domácích sirupů se vyplatí.

Jitrocel má silné dezinfekční účinky, pomáhá hojit poranění a čistí pleť. Sirup z něj čistí krev, pomáhá při nachlazení, kašli, zánětu průdušek, plic a žaludku. Natrhejte si listy, omyjte je a nechte okapat. Do velké sklenice upěchujte na dno dvoucentimetrovou vrstvu listů, na ně nasypejte centimetrovou vrstvu cukru a tak pokračujte dál, dokud nenaplníte celou sklenici až po okraj – poslední vrstvou bude cukr.

Můžete přidat i na kolečka nakrájený citron a vrstvy jím prokládat. Sklenici uzavřete, postavte ji na okno na slunce a každý den ráno a večer dobře protřepávejte. Po 2–6 týdnech vytvořený sirup slijte a listy ještě přes plátno vymačkejte. Hotový sirup nalijte do sklenice a uchovejte v lednici. Při potížích užívejte 1–2 polévkové lžíce 3× denně.

Doma připravený sirup vydrží v chladu několik týdnů.

Meduňkový sirup

Meduňka pomáhá s usínáním, zklidňuje nervy i žaludeční neurózu. Hrst omytých listů dejte do sklenice, zalijte 1 l vody, přidejte 10 g kyseliny citronové a 2 nakrájené, chemicky neošetřené citrony. Nechte 24 hodin odstát.

Poté přeceďte do hrnce, listy i citrony vymačkejte přes pláténko a přidejte 500 g cukru. Zahřejte na 85 °C , dokud se cukr nerozpustí. Sirup naplňte do čisté, suché lahve, nechte vychladnout a uchovávejte v lednici. Při obtížích ho pijte s čajem, nebo vodou.

Mátový sirup

Máta pomáhá při žaludečních obtížích, kolikách a chorobách střev, zlepšuje chuť k jídlu, tiší bolesti při žlučových kamenech, zlepšuje vylučování žluči a odstraňuje plynatost. 500 g čerstvých propláchnutých mátových lístků vložte do hrnce, přidejte dva bio citrony nakrájené na kolečka a zalijte 5 l vychladlé převařené vody a nechte 24 hodin louhovat.

Poté přeceďte a vymačkejte, do nálevu přidejte 800 g cukru, 2 lžičky kyseliny citronové a šťávu z 1/2 citronu. Zahřejte na 42 °C a promíchejte, aby se rozpustil. Po rozpuštění sirup nalijte do čistých lahví a uložte v lednici. Pijte při potížích v čaji nebo vodě.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden