Moje chvilka pohody

Hudbu, prosím

Léčba poslechem hudby, jejím vyjádřením i pohybem se nazývá muzikoterapie. Působí na lidskou duši i tělo.

Hudba je podpůrnou metodou, která pomůže zejména při léčení duševních chorob, hlavně neurotických či psychotických. Hodí se ale i k odbourání stresu a stálého napětí. Blahodárný vliv má i po úrazu, zejména mozku nebo po mozkové mrtvici. U dětí se používá například při hyperaktivitě, poruchách učení typu dyskalkulie, dysgrafie či dyslexie.

Jak probíhá léčba

Terapie probíhá buď ve skupinách, kdy každý řeší svůj osobní problém, společně se pak zpívá, tančí, hraje, poslouchá hudba, relaxuje. Individuální terapie pak probíhá více intenzivně, muzikoterapeut musí dopodrobna znát klientovu situaci a léčba se volí přesně na míru.

Zkuste si to sami

Lahodných tónům hudby můžete využít i v klidu svého domova. Využít můžete relaxační hudbu, ale i jakoukoli jinou. Když si k tomu třeba i zatancujete, uvidíte, jak bude svět hned mnohem hezčí.

Pohybem spálíte nějaké ty kalorie a hlavně vyženete chmury z hlavy a vyjasníte si náladu. Poslech nám příjemné hudby má na lidský organismus stejné účinky jako smích, rozšiřuje cévy a rozproudí vám krev v těle.

Co to s vámi udělá

Budete-li denně poslouchat asi půl hodiny nějakou klidnou, relaxační nebo etnickou hudbu, výrazně se vám sníží vysoký krevní tlak. Rytmus, třeba bubnování na bubny, vás uvede do stavu hluboké relaxace.

Pravidelným poslech vámi oblíbené hudby se vám sníží riziko onemocnění cév a srdce, a omezí se riziko vážných onemocnění jako je mozková mrtvice nebo infarkt. Hudba také snižuje vnímání bolesti, zejména té chronické. Tak ještě pořád váháte? Hudbu, prosím.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden