Moje sladké tajemství

Inkontinence nemusí být tabu

S přibývajícím věkem má s únikem moči problém spousta lidí, není to ostuda.

S inkontinencí neboli únikem moči se za svůj život setká až polovina žen. Jen je to stále trapné téma a společenské tabu. Přitom se tento problém dá v mnohých případech řešit.

Neovladatelný únik moči není nevyhnutelným důsledkem stárnutí, ačkoli se častěji vyskytuje u lidí v pokročilejším věku. Postihuje častěji ženy než muže, avšak i ti mívají své trable s inkontinencí například v důsledku zvětšené prostaty nebo po úrazech.

Mezi nejčastější spouštěče patří oslabení svalů pánevního dna, infekce močových cest a poúrazové stavy. Jakmile zjistíte příčinu svých problémů, pomůže buď urolog, nebo neurolog. Dá se léčit posílením svalů, léky i operací.

Příčiny úniku moči

Při stresu – vzniká při nadměrném tlaku v břiše a je typická pro ženy po porodu nebo menopauze. Projevuje se při zakašlání, kýchání, při smíchu nebo zvedání něčeho těžkého.

Nejčastější příčinou jsou oslabené svaly pánevního dna. U starších pacientů dochází k úniku moči v úzkostných situacích, například při hospitalizaci nebo v jiném stresujícím období.

Urgentní inkontinence – velmi často se vyskytuje ve spánku a projevuje se náhlou intenzivní potřebou, po které následuje pomočení. Může být způsobena infekcí močových cest, při diabetu nebo také po určité operaci.

Paradoxní inkontinence – objevuje se například jako důsledek výskytu močových kamenů, diabetu a u mužů kvůli zbytnělé prostatě. V podstatě jde o případ, kdy je zablokovaná močová trubice a měchýř je neustále přeplněný, pouze přetéká.

Dále se lékaři setkávají s pacienty, kteří mají poruchu centrálního nervového systému, nejčastěji při stařecké demenci. Často mívají problém i pacienti, kteří měli dlouhodobě zavedenou močovou cévku a svěrače zkrátka přestanou fungovat, jak mají. Než navštívíte lékaře, který posoudí důvod vašeho problému, začít můžete i sami doma.

Co zvládnete sami

Jako při většině nemocí je nutné dbát na správnou životosprávu. Nadváha totiž inkontinenci jen napomůže. Předcházejte zácpě, aby nedocházelo ke zbytečnému tlaku na močový měchýř.

Dodržujte pitný režim, díky čemuž zmírníte riziko zánětů. Nepijte ale kávu, alkohol a pozor také na dráždivé potraviny, například na citrusové plody, které vyvolávají nutkavé pocity potřeby jít na toaletu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden