Moje sladké tajemství

Jak předejít křečovým žilám?

S metličkami, neboli mikrovarixy, má dnes problémy každá druhá žena starší čtyřiceti let. Kromě toho, že nevypadají hezky, upozorňují, že žilní stěny ztrácí svoji elasticitu a jsou tak náchylnější ke vzniku větších křečových žil a žilní nedostatečnosti.

Nejčastěji je naleznete na vnější straně stehen a bérců v podobě menších žilek o průměru 1-1,5 mm či drobných pavučinek. Příčiny vzniku Jednou z hlavních příčin vzniku křečových žil bývá dědičnost. Svou roli hraje ale i životní styl, nadváha a zaměstnání.

Lidé, kteří při své práci stojí, mají křečové žíly častěji než ostatní pracující. Těhotenství je další rizikový faktor, při kterém dochází k mechanickému útlaku pánevních žil a pak také k výrazným hormonálním výkyvům.

To samé platí u menopauzy. Onemocnění se někdy může vyskytnout i u pacientů s hlubokou žilní trombózou, při vrozených vadách hlubokého žilního systému, po chirurgickém zákroku a úrazu, kdy může dojít k zánětu.

4 rady, jak se jim vyhnout

1. Všímejte si příznaků Kromě drobných viditelných žilek jde o tíži dolních končetin a pocit napětí, zvláště večer po denní námaze a horku. Časem se mohou přidávat otoky kolem kotníků. Obezřetná buďte zejména v případě, že máte výrazně nateklá pouze lýtka.

Může to být jasný signál závažnějších problémů lymfatických cév, jater, ledvin nebo srdce a je potřeba nechat se co nejdříve vyšetřit odborníkem.

2. Pohybujte se Dostatek pohybu je tou nejlepší prevencí. Ideální je plavání či jízda na kole.

Při dlouhém sezení je dobré podpořit lepší cirkulaci krve v dolních končetinách jejich procvičováním, např. krouživými pohyby chodidel. Dobré je si i denně udělat přestávku na 10-15 minut a dát si nohy nahoru. Pokud se již křečové žíly objevily, pak byste se měla raději vyhnout sportům se statickou zátěží jako je např.

vzpírání, ale i jízda na koni.

3. Vsaďte na životosprávu Předcházet křečovým žilám lze i zdravým životním stylem, především správným jídelníčkem a dostatečným pitným režimem. Ženy by se také měly vyvarovat kombinování kouření a užívání hormonálních preparátů s estrogeny.

4. Teplá a studená voda Nohám prospívá i jejich sprchování střídavě teplou a studenou vodou, kdy studenou vodou by se mělo vždy končit. Skvělým pomocníkem po koupeli může být i přírodní mazání s obsahem konopného oleje.

Rutin pak zpevňuje žilní stěny, kostival a arnika redukují otoky, máta pro změnu chladí..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden