Moje šťastná hvězda

Jak zatočíte s parodontózou

Kdy toto onemocnění zubů vzniká? Při nedostatečné zubní hygieně. Ovšem hygiena neznamená ranní a večerní čištění zubů. To je jen začátek. Abyste dokázali předejít viklání a následnému vypadávání zubů a bolesti dásní, je zapotřebí věnovat zubní hygieně alespoň deset minut denně. Co všechno musíte udělat pro to, aby se vám parodontóza vyhnula?

Správný zubní kartáček

Pokud jste náchylní ke krvácení dásní a máte citlivé zuby a dásně, sáhněte po nejměkčí variantě kartáčku. Zuby si čistěte krouživými pohyby odshora dolů, dolní zuby odshora nahoru.Krčky si čistěte pomalu krouživými pohyby. Zuby ani krčky však nikdy nečistěte pohyby zleva doprava a naopak, jak je mnoho z nás zvyklých. Nejenže tím zuby příliš nevyčistíte, ale ještě si tím ničíte dásně i zubní sklovinu.

Přírodní zubní pasta

Přírodní zubní pasta je k zubům mnohem šetrnější než ta obyčená. Neobsahuje totiž žádné chemické látky. Pokud se vám zdá ale přírodní pasta drahá, můžete sáhnout i po klasické, ale musí obsahovat fluor, který chrání zubní sklovinu před kazem. Nesmíte ho ale polykat, pro organismus je vysoce škodlivý.

Zubní nit

Nit vyčistí i mezizubní prostory, kam se s kartáčkem nikdy nedostanete. Jenže právě mezi zuby se bakteriím daří ze všeho nejlépe, a proto nesmíte ani tato místa při čištění podceňovat. Zubní nit používejte vždy jen jednou denně.

Pozor na sladké

Bakterie mají rády cukr. Čím více ho budete konzumovat, tím větší množství bakterií budete v ústech mít. Pokud pijete slazený nápoj nebo jíte sladké, měli byste si po jejejich konzumaci ihned vyčistit zuby, jinak vám klesne pH zubního povlaku pod 5,5. Sklovina ztratí některé minerály a začne se tvořit kaz.

Zásadité potraviny

Kazu předejdete i tehdy, budete-li pravidelně jíst zásadité potraviny. Těmi jsou hlavně ovoce a zelenina, nejlépe v syrovém stavu. Skvělou ochranou pro vaše zuby je i častá konzumace slunečnicových semínek, sóji a lískových ořechů. Hodně pomáhají i bylinky. Řeřicha, bílý pepř, bobkový list, černý kmín... Nic z toho by nemělo ve vašem jídelníčku chybět. Jste-li masoví, pak sáhněte po krůtím mase, slepici, telecím mase nebo hovězím filetu. Místo vody můžete pít bylinné čaje.

Recept na domácí pastu

Na její výrobu budete potřebovat 6 lžic kokosového oleje, 6 lžic jedlé sody bez hliníku, esenciální olej podle chuti a také stevii, která pastu příjemně osladí.Všechny ingredience seženete v drogerii či lékárně. Nejprve smíchejte kokosový olej a jedlou sodu. Pořádně zamíchejte. Následně přidejte 8 až 15 kapek vámi vybraného esenciálního oleje, nejlépe mátu peprnou, eukalypt nebo skořici.Můžete smíchat i víc esencí najednou. Nakonec na doslazení přidejte stevii. Nezapomeňte, že při pokojové teplotě se kokosový olej mění do kapalného stavu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden