Moje šťastná hvězda

Jaké bylinky podpoří zdraví močových cest?

Máte strach, že skončíte v posteli s virózou nebo zánětem močových cest? Nejlepší antibiotika nenajdete v lékárně, ale v zimní zahradě nebo ve spíži.


Proti klasickým lékům jsou mnohem šetrnější, volně dostupná a nehrozí u nich riziko vzniku rezistence. To znamená, že jejich účinnost je stále stejná a není nutné zvyšovat léčebné dávky. Navíc je lze užívat i preventivně, pro posílení imunity.


Česnek


Obsahuje více než 200 účinných látek. Nejznámější z nich je alicin, který si dokáže poradit téměř se všemi druhy bakterií. Pomáhá při infekcích, působí proti salmonelóze, plísním a parazitům ve střevech, dokonce umí zlikvidovat i zlatého stafylokoka.


Česnek nejlépe zabírá syrový – alicin se totiž začíná uvolňovat při narušení povrchové struktury stroužku, tedy ve chvíli, když do něj kousnete či říznete. Jestli to zvládnete, rozkousejte denně dva nebo tři stroužky. Můžete si jimi potřít i topinku, nebo si uvařte chutnou česnečku.


Pokud vám syrový česnek nedělá dobře na žaludek, pokrájejte nadrobno jeden stroužek, vložte do hrnečku s horkým mlékem, promíchejte a nechte 15 minut louhovat. Potom sceďte a popíjejte třikrát denně.


Echinacea skvěle podpoří imunitní systém i zdraví horních cest dýchacích.

Echinacea

Echinacea neboli třapatka nachová obsahuje látky, jež mají schopnost aktivovat bílé krvinky. Ty chrání tělo před infekcemi a mají na starost výrobu vhodných protilátek. Třapatka ničí nejen bakterie, ale i některé viry. Bohatý koktejl přírodních léčiv skrývá především kořen, z něhož si můžete vyrobit tinkturu.

Přelijte 100 g kořene 500 ml čistého 60% lihu a za občasného protřepání nechte v uzavřené nádobě při pokojové teplotě týden odstát. Výluh přefiltrujte a užívejte lžičku ráno, zásadně nalačno.

Lichořeřišnice

Lichořeřišnice působí proti všem kmenům bakterií, které vyvolávají záněty močových cest a ledvin. Dále zabírá proti salmonelóze či streptokokům. Léčivá, a zároveň jedlá, je skoro celá. K přímé konzumaci se hodí čerstvé listy, květy i semínka: pro zpestření salátů (chutnají podobně jako řeřicha), do různých sýrových a vaječných pomazánek, do polévek nebo si s nimi  třeba posypejte chleba s máslem.

Doporučujeme: Červené bobulky

Brusinky by do jídelníčku měla povinně zařadit každá žena, kterou trápí opakované záněty močových cest. Látky v zářivě červených bobulkách brání usazení a rozmnožení bakterií způsobujících záněty, a to tím, že znemožňují jejich přilnutí ke stěnám močového měchýře. Pokud neseženete čerstvé, můžete je nahradit sušenými.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden