Můj čas na kafíčko

Jaké potraviny posílí zrak?

Chcete mít zdravější oči? Poradíme vám potraviny, které mají prokazatelně pozitivní vliv na kvalitu zraku.

Ryby

Díky vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin odvracejí nástup degenerace rohovky a syndrom suchého oka. Měla byste je ale konzumovat aspoň dvakrát týdně.

Mrkev

Je plná živin – luteinu a zeaxanthinu, které podporují zdravé vidění a snižují rovněž rizika šedého zákalu.

Ořechy a luštěniny

Vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin předcházejí zhoršování zraku. Obsahují i antioxidanty, jež snižují riziko oční degenerace a šedého zákalu.

Brokolice

Je bohatá na živiny, pomáhající chránit oči před škodlivými UV paprsky. Díky velkému množství vitaminu C podporuje produkci kolagenu v krevních cévách oka a hojí měkké tkáně očnice.

Vejce

Také ta obsahují lutein, zeaxantin a antioxidanty a tím pomáhají omezit účinky škodlivého modrého světla. Vejce obsahuje rovněž množství vitaminu A, důležitého pro udržení plně funkčního zraku a prevenci tzv. noční slepoty.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden