Můj kousek štěstí

Jarní alergie chystají útok

Procházky jarní přírodou se pro mnoho lidí stávají nesnesitelnými, když je provázejí pálení a slzení očí, kašel a smrkání.

Až třetina populace dnes trpí určitou formou alergie – a právě pyly patří k nejrozšířenějším alergenům. Přinášíme pár tipů, jak zmírnit nepříjemné následky pylové sezony.

Připravte se

Pokuste se kontaktu s pyly vyhnout, jak je to jen možné. V době vrcholící sezony nejrůznějších pylů je dobré pokud možno co nejvíce omezit vycházení ven.

Protože každý může být citlivý pouze na pyl z určité rostliny, je potřeba nechat si lékařem stanovit přesný typ alergenu a sledovat pylové zpravodajství.

Alergeny se mohou zachytit i na vašich brýlích .

Očista dočista

Částečnou ochranu proti pylu mohou představovat brýle, ať už dioptrické nebo sluneční. Při příchodu domů důkladně propláchněte oči, ideálně si dejte sprchu, umyjte i vlasy a vyměňte oblečení.

Nezapomínejte ani na to, že alergen se do vašeho domu či bytu může dostat i na srsti pejsků a kočiček. Pokud máte domácího mazlíčka, pravidelně mu vyčesávejte srst.

Vyžeňte pyl ven

Pyl se dostává do domácnosti nejen dveřmi, ale také skrze otevřená okna. Větrejte proto raději brzy po ránu nebo po dešti, kdy je intenzita pylů v ovzduší nižší.

Skvělým pomocníkem pro alergiky jsou čističky vzduchu s účinným HEPA filtrem, které odstraňují kromě pylů také roztoče, plísně, kožní buňky zvířat a řadu dalších nečistot.

Zbavte se lapačů pylu

Pyl se stejně jako prach usazuje na nejrůznějších předmětech. Minimalizujte proto bytový textil, jako jsou závěsy, záclony, dekorační polštářky, koberce, přehozy, látkové ubrusy či plyšové hračky.

Místo záclon a závěsů si pořiďte exteriérové či meziokenní žaluzie či rolety, stůl může zůstat bez ubrusu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden