Můj čas na kafíčko

Jídlem ke zdraví

V dnešní době bezlepkové potraviny frčí. Ne všechno je ale skutečně tak zdravé, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Například rýžová mouka rozhoupe hladinu krevního cukru a vy, unavení a hladoví, již za hodinu potřebujete další sacharidový doping. Sójová mouka je zase těžce stravitelná a velmi negativně ovlivňuje činnost štítné žlázy.

Alternativy

Pokud jste alergičtí na lepek, vyměňte chutný chleba za bezlepkový. Jeho konzistence je nevalná, drobí se a je drahý. Není proto lepší začít vařit z přirozeně bezlepkových potravin, jako je pohanka, jáhly, červená čočka, fazole a cizrna? Také některé druhy ovesných vloček lze zařadit do jídelníčku.

Všechny tyto potraviny lze s troškou šikovnosti a fantazie zpracovat ve velmi dobré pokrmy. Hlavní předností pečiva je jeho univerzálnost a syticí vlastnost. To vše, a ještě něco navíc získáte z výše zmíněných potravin také. Snídaně přece nemusí být nutně jen o pečivu a uzenině.

Bezlepkové, a ještě léčivé

Pohanka je tradiční česká potravina, upevňuje cévní systém a regeneruje poškozené jaterní buňky. Jáhly k české kuchyni také patří. Posilují ledviny, oči, slezinu a žaludek. Tradiční čínská medicína je zbožňuje. Luštěniny jsou těžce stravitelné, a tak je nahrazujeme brambory.

Stravitelnost se zlepší, naučíte-li se luštěniny na 24 hodin namáčet. Vodu pak vyměňte za čerstvou, ve které luštěniny vařte. Nebo si připravte čerevenou čočku, která se nemusí namáčet.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden