V dnešní době bezlepkové potraviny frčí. Ne všechno je ale skutečně tak zdravé, jak by se na první pohled mohlo zdát.
Například rýžová mouka rozhoupe hladinu krevního cukru a vy, unavení a hladoví, již za hodinu potřebujete další sacharidový doping. Sójová mouka je zase těžce stravitelná a velmi negativně ovlivňuje činnost štítné žlázy.
Alternativy
Pokud jste alergičtí na lepek, vyměňte chutný chleba za bezlepkový. Jeho konzistence je nevalná, drobí se a je drahý. Není proto lepší začít vařit z přirozeně bezlepkových potravin, jako je pohanka, jáhly, červená čočka, fazole a cizrna? Také některé druhy ovesných vloček lze zařadit do jídelníčku.
Všechny tyto potraviny lze s troškou šikovnosti a fantazie zpracovat ve velmi dobré pokrmy. Hlavní předností pečiva je jeho univerzálnost a syticí vlastnost. To vše, a ještě něco navíc získáte z výše zmíněných potravin také. Snídaně přece nemusí být nutně jen o pečivu a uzenině.
Bezlepkové, a ještě léčivé
Pohanka je tradiční česká potravina, upevňuje cévní systém a regeneruje poškozené jaterní buňky. Jáhly k české kuchyni také patří. Posilují ledviny, oči, slezinu a žaludek. Tradiční čínská medicína je zbožňuje. Luštěniny jsou těžce stravitelné, a tak je nahrazujeme brambory.
Stravitelnost se zlepší, naučíte-li se luštěniny na 24 hodin namáčet. Vodu pak vyměňte za čerstvou, ve které luštěniny vařte. Nebo si připravte čerevenou čočku, která se nemusí namáčet.