Moje sladké tajemství

Když potraviny lékům nesvědčí

Možná už jste slyšeli o lékové interakci, tedy o tom, že některé léky ve vzájemné kombinaci mohou způsobovat problémy. Co ale možná netušíte je fakt, že na léky, které berete, mohou mít negativní vliv i běžné potraviny. A my víme, které to jsou.

Zrádné mléko

Určitě už jste slyšeli o tom, že byste při braní antibiotika neměli pít mléko. Je to opravdu tak, protože mléko snižuje jeho účinnost. Stejný dopad má železo a vápník v potravinách na antibiotika na bázi ofloxcinu, klaritromycinu, ciprofloxacinu a opět doxycyklinu. Vápník má rovněž snižující účinek na léky na štítnou žlázu, stejně jako čaj.

Pozor na citrusy a jablka

Nebezpečná může být i kombinace některých léků s citrusy (hlavně grep a pomelo – čím větší citrusový plod, tím hůře), které tak zvyšují nežádoucí účinek léků na cholesterol či na srdeční arytmii.

Oblíbený ostropestřec, který používáme na péči o naše játra, dokáže negativně ovlivňovat účinky již zmiňovaného warfarinu, antibiotika metronidazolu nebo léků na vysoký krevní tlak. Nečekaný problém vám mohou způsobit i jablka, která přispívají ke kumulaci léků v organismu. Proto je vhodné zapíjet léky čistou vodou – ne jablečnými a grepovými džusy či čajem.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden