Moje chvilka pohody

Když škytavka nepřestává

Škytavka je sice protivná, ale zpravidla rychle odezní a nevrací se. Existují ovšem lidé, kteří se se škytáním potýkají nápadně často. Bohužel to většinou ukazuje na zdravotní rizika.

Co ji může vyvolat?

Příčin je spousta. Časté škytání může mít na svědomí například reflux, nepříjemné onemocnění žaludku, nebo zažívání narušené onemocněním jater a žlučníku. Mohou to být i léky proti epilepsii, na tlumení bolesti či kortikoidy.

Škytavka může provázet mozkovou mrtvici, meningitidu, úrazy hlavy, stejně jako chronické potíže při roztroušené skleróze nebo nádorových onemocněních. Bývá následkem i hltavého pití nebo polykání příliš horkého jídla nebo naopak studených nápojů a potravin. Rozškytat se můžete i velkou radostí, velkým žalem, strachem i akutním stresem.

Jak se léčí?

Mírnit ji lze léky, které uklidňují nervovou soustavu. Velmi užitečná mohou být i dechová cvičení vycházející z jógy. V těžkých případech stojí za pokus i hypnóza u zkušeného terapeuta.

Lidové rady

Nejčastěji se doporučuje zadržet dech. Účinek můžete posílit tím, že si na jazyk nebo pod něj dáte trochu vody, cukru nebo třeba hořčice a po chvíli polknete. Pomáhat má i ledový obklad na zátylek, rázné šťouchance mezi lopatky nebo sedět s přitaženými koleny k hrudníku.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden