Můj kousek štěstí

Klíšťata jsou v přesile!

Klíšťata jsou v přesile!

Krásné zážitky z přírody může pokazit nakažené klíště. Je jich opět spousta a stěhují se i do vyšších poloh, kde se dříve nevyskytovala.

Chraňte se
Klíšťata často přenášejí klíšťovou encefalitidu a lymeskoýu boreliózu. Zatímco borelióza se dá léčit antibiotiky, klíšťová encefalitida, která napadá nervový systém – mozek a míchu –, se léčit nedá a je nebezpečná: může způsobit trvalé následky, invaliditu, případně i smrt. Jedinou ochranou proti encefalitidě je očkování. Kromě toho se v přírodě chraňte i oblečením (dlouhé rukávy, nohavice ponožky, boty...) a pomocí repelentů, které klíštěti zabrání se do vás zakousnout.

Co když se přisaje?
Když i přesto najdete zakousnuté klíště, zbavte se ho a čím rychlejší ho odstraníte, tím menší bude pravděpodobnost, že vás nakazí. Nejprve na něj aplikujte dezinfekční alkoholový prostředek a nechte ho 5 minut působit. Pak pomocí pinzety uchopte parazita co nejblíž u povrchu kůže a pomalu a vytrvale táhněte, případně jím jemně viklejte. Po odstranění ranku znovu důkladně dezinfikujte. Po odstranění klíštěte ještě sledujte, zda v místě nedojde ke zčervenání kůže a dva týdny se pozorujte, zda nemáte příznaky podobné chřipce. V tom případě okamžitě navštivte lékaře.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden