Můj kousek štěstí

Kostival na pevný krok a pružnou páteř

Černý kořen patří mezi naše nepostradatelné a nejlepší bylinky. Najdeme jej všude, kvete celé léto. Listy jsou drsné a špičatě zakončené.

Použít jej můžete na veškeré problémy s pohybovým ústrojím. Je zázračně účinný na revma a artritidu, otoky kloubů, svalovou slabost, podvrtnutý kotník, natažené vazy, bércové vředy, krevní výron, pohmožděniny, zlomeniny, dnu, ploténky a poruchy prokrvení nohou.. Vnitřně se užívá na poruchy trávení, krvácení žaludku, žaludeční vředy. Listy kostivalu pomohou už za jednu noc, když je povaříme a jako  teplou kaši položíme na ochrnuté končetiny. Tato procedura pomáhá při bolestech z podvrtnutí, vykloubení či záchvatu mrtvice.Stejnými obklady je možné zmírnit zduření kloubů nohou a rukou. Prášek z kostivalu koupíte i v lékárnách. Teplé obklady z kaše pomáhají při bércových vředech, nádorech, bolestech šíje, bolestivých pahýlech po  amputaci, ba dokonce při zánětu okostice.

Čaj na žaludeční vředy

Z kořene je možné připravit i čaj, Pijeme jej dva až čtyři šálky. Při  žaludečních vředech se doporučuje směs ze 100 g kostivalu, 50 g měsíčku a 50 g truskavce ptačího. Listy kostivalu se nepoužívají pouze na obklady, ale i jako přísada pro celkovou koupel při bolestech, křečových žilách a na doléčení zlomenin.Listy kostivalu se vkládají do omeletového těsta a vypékají se. Účinné látky tak může využít celá rodina. Mast z kostivalu si vyrobíte tak, že 6 čerstvých, umytých kořenů jemně posekáme a krátce  upražíme v 250 g čistého sádla, přes noc necháme stát, druhý den ohřejeme, scedíme přes  hadr a zbytek vylisujeme.Naplníme malé nádobky a vložíme do chladničky. Mast je nepostradatelná při léčení ran lidí i zvířat! .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden