Můj čas na kafíčko

Lámou se vám nehty? Víme, čím to je

Mít upravené nehty není jen o tom, že je budete mít dlouhé a rudě nalakované. Hezky vypadající nehty mohou být klidně krátké a „jenom“ hezky zarovnané. Takové nehty nevyžadují náročnou péči, jde o to je mít čisté a lesklé. Asi nejhůř se ale udržují nehty, jež se často lámou.

Ve hře je i štítná žláza

Lámavost a třepení jsou jedním z nejčastějších problémů, které s nehty řeší většina žen. Proč se to děje a co se se s tím dá dělat? „Často stačí jen doplnit minerály nebo vitaminy nebo celkově o ruce více pečovat. Jindy může být důvod vážnější.

Lámavost mohou způsobovat i některá onemocnění – nejčastěji snížená funkce štítné žlázy,“ říká lékař David Frej, specialista na chronická onemocnění. V první řadě platí, že při zdravé životosprávě i nehty rostou lépe a snáz se i udržují.  Důležitý je však i samotný návyk o ně pravidelně pečovat.

Biotin nehtům prospívá

Z hlediska vnitřní výživy platí, že pokud má tělo dostatek živin, budou nehty růst rychleji a budou silnější, pevnější a méně se lámat. Primárně mají na dobrý stav a růst nehtů vliv vitaminy a minerály. Klíčové jsou vitaminy skupiny B, nejvíce biotin – vitamin B7.

Dále jsou to vitaminy C a E a minerály – železo, hořčík a zinek. Pozitivně působí i dostatečná konzumace omega-3 mastných kyselin.Důležitým zdrojem keratinu jsou bílkoviny. Proto by měla být vaše strava nutričně vyvážená, s dostatkem bílkovin, z nichž se pak keratin může tvořit. Bílkoviny by tak měly tvořit alespoň 10 až 35 % z denního příjmu kalorií.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden