Majoránka není jen koření

Sotva bychom našli kuchyni, kde by nebyla. Zejména u nás je oblíbenou bylinkou. Čechové ji nazývali vzletně Voněkras. Dáváme ji do bramborových polévek, sekaných mas, bramboráků. Méně však víme o tom, že je to velice užitečná bylinka, která nás může zbavit mnoha neduhů.


Léčivka pomáhá při nedostatečném močení, epilepsii, ospalosti, křečím a špatném dýchání. Dnes se doporučuje přidávat ji do různých čajových směsí pro lepší vstřebávání látek, podporuje příjem vitamínů a minerálů z potravy či potravinových doplňků. Dává se do sirupů proti kašli, je vhodná proti plynatosti a oslabeným nervům.


Majoránkové víno


Budeme potřebovat 30g sušené nebo 20g čerstvé natě majoránky. Vložíme do 1 litru bílého vína, nejlépe kvalitního ryzlinku, a necháme při pokojové teplotě louhovat 10 dní. Scedíme a užíváme po polévkových lžících při migréně a bolestech hlavy. Celkově toto víno uklidňuje, zbavuje smutku a depresí.

reklama
reklama

Komentáře