Moje sladké tajemství

Nebuďte tak nafouklá

Nadýmání mají na svědomí potraviny, ale i nedostatečný pohyb těla.

Cítíte se často jako nafouklý balón? Pocit nadměrně nafouklého břicha není nic příjemného. Obzvlášť pokud tyto pocity zažíváte často a nevíte si rady. Možná za vaše problémy může včerejší vydatná večeře. Roli hraje samozřejmě výběr potravin, ale i to, jakým způsobem jíte. Co nám pomůže při nadměrném nadýmání?

Z těla zdravého jedince odchází plyn až patnáctkrát za den, jedná se o běžný tělesný projev. Problém nastává, když je plynatost nadměrná a často vás trápí pocit nafouklého břicha, píchání v boku či bolest v břiše.

Pokud se ve vašem těle tvoří zvýšené množství plynů, které se nedostatečně vstřebávají nebo neodcházejí přirozenou cestou, jedná se o nadýmání. Obvykle se jedná o dočasný problém, který bývá reakcí na nesprávnou stravu, ale mohou za něj i hormony.

V důsledku hormonálních výkyvů mohou být k nadýmání náchylnější ženy. Problém se zvýšenou plynatostí může být také alergickou reakcí na nějakou potravinu, například nesnášenlivostí lepku. Najdete-li příčinu, můžete začít s léčbou.

Probiotika vám umí ulevit. Zkuste je.

Základem úspěchu jsou vhodné vitaminy

Zkuste se zaměřit na některé změny v životním stylu, které mohou problém vyřešit. Jezte a kousejte pomalu. Vybírejte si kvalitní potraviny, které jsou bohaté na minerální látky, vitaminy a jiné živiny.

Průmyslově zpracované potraviny omezte na minimum. Zbytečně se nepřejídejte a vyzkoušejte probiotické potraviny, jakými jsou třeba kefír, bílé jogurty s živými kulturami a kysané zelí.

Probiotika je nejlepší dodávat tělu přirozenými potravinami, ale pomoci nám mohou i probiotika zakoupená v lékárně. Probiotika dodávají tělu přátelské bakterie, které potřebujeme ke správnému fungování, a pomáhají nám regulovat procesy ve střevě.

Pozor na to, co jíte a také pijete

Říká se, že hlad je převlečená žízeň. Aby střeva fungovala správně, dodržujte zásady pitného režimu během stravování. Alespoň půl hodiny před plánovaným jídlem, ale i po něm byste neměli pít. Vyzkoušejte to a vaše střeva vám poděkují.

Pro nastartování organismu po ránu je skvělé vypít nalačno půl litru vlažné vody s citronem a poté dodržet půlhodinový odstup, než se najíte. Výbornou alternativou je zředit s vodou jablečný ocet, v němž jsou probiotika obsažena.

Při konzumaci nápojů omezte bublinky. Ty jsou tvořeny oxidem uhličitým, což je plyn, a můžeme si tak i nesprávnou volbou nápojů způsobit pocit nafouklého břicha.

Dopřejte stravování čas

Vytvořte si prostor, abyste se v klidu najedli a jídlo do sebe nenaházeli. Když jíte a polykáte, tak se do trávicího traktu dostává spolu s jídlem i vzduch, což může být jedním z důvodů nadýmání, zejména pokud jíte příliš rychle.

Jídlo se snažte si vychutnávat a pořádně jej rozžvýkejte. Jezte pravidelně, zdravě a zároveň naslouchejte svému tělu. Dopřávejte si porce, u nichž víte, že jste schopni je strávit bez potíží. Pokud budete jíst střídměji, ulevíte svým střevům a obecně trávení.

Nezapomínejte se pořádně hýbat

Když člověk cvičí a hýbe se, automaticky i lépe tráví. Pohyb podporuje pohyby střeva a pomáhá i se zpracováním plynu ve střevech. Fyzická aktivita ulevuje i v případě, že už problém máte. Tak do toho.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden