Moje sladké tajemství

Odstraňte pigmentové flíčky

Zůstaly vám na pokožce po slunění pigmentové skvrny? Ty v letním období trápí mnoho žen i mužů. Nejčastěji bývají na místech, která jsou vystavěna přímému slunci, jako je tvář, dekolt či hřbet rukou. Jak s nimi bojovat?

Pigmentové skvrny vznikají nahromaděním hnědého pigmentu kůže melaninu v různých vrstvách kůže. Ty nastanou, pokud není citlivá pokožka během léta či jara dostatečně chráněná kosmetikou s UV faktorem.

Pokud víte, že jste k pigmentovým skvrnám náchylní, je důležité chránit se krémy se SPF 50. Ke skvrnám jsou náchylnější jedinci s tmavším odstínem kůže a tvoří se i s přibývajícím věkem.

Kdy jít k lékaři?

Pigmentové skvrny jsou často problémem z estetického hlediska, ale rozhodně bychom je neměli podceňovat. Kdykoli pozorujete nový pigmentový projev na pokožce, který mění barvu, tvar a mění se v čase, je nejlepší navštívit lékaře.

Laik těžko rozpozná, zda se jedná o melanom, pigmentovou či stařeckou skvrnu. Kromě sluníčka či hormonálních změn mohou skvrny způsobit i éterické silice v parfémech, které zanechají pigmentaci po stranách krku.

Jak s nimi zatočit?

Pokud skvrny nejsou příliš výrazné, a nejsou tak uloženy hlouběji v kůži, stačí používat vhodnou kosmetiku s bělicím účinkem, která ovlivní tvorbu pigment. K dostání jsou i speciální pera, kterými lze přesně zacílit na místa, která jsou potřeba šetrně zesvětlit.

Vhodné jsou také přípravky s kyselinou glykolovou. Ta přispívá k regeneračním procesům v pokožce a navrací jí ztracený jas. Ideální je na zmírnění jemnějších pigmentových skvrn. Nejlépe se aplikuje ve formě koncentrovaných sér.

Babské rady, které pomáhají

Můžete použít i to, co máte zrovna v kuchyni a nemusíte kupovat drahé přípravky. Zkuste smíchat lžičku citronové šťávy se lžičkou medu. Vmíchejte do bílého jogurtu a použijte jako pleťovou masku.

Smyjte po 15 minutách. Rozemelte sušený kořen libečku, smíchejte s trochou oleje a aplikujte na skvrnu. Vybělit a zjemnit kůži umí i okurková šťáva a podmáslí.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden