Můj čas na kafíčko

Ořechy jako mocný lék

Zázračné potraviny coby to pravé ořechové pro lepší zdraví.

Máte ráda jejich chuť, ale bojíte se kil navíc? Pak věřte, že ořechy obsahují mnoho minerálů a živin důležitých pro tělo, a navíc pomohou i při hubnutí!

Obsahují totiž zdraví prospěšné tuky, které naše tělo potřebuje ke správnému fungování. Ořechy sice kalorické jsou, ale kalorickou bombou se stávají, až když je jíte v solené úpravě nebo je uzobáváte k litru vína.

Lískové ořechy

Přestože chuťově patří mezi nejsladší ořechy, neobsahují téměř žádné sacharidy, a proto jsou vyhledávané milovníky sladkého.

Dalším bonusem je obsah kvalitních tuků a stravitelných bílkovin, takže už pouhá hrst vás nadlouho zasytí a utlumí chuť na sladkosti. Vitaminy B a minerály vám pomohou nastartovat lepší činnost srdce, metabolismu, imunity a zlepší vám také paměť.

Olej z lisovaných jader vlašáků je skvělý ve studené kuchyni.

Vlašské ořechy

Nechte je trochu déle zrát a máte výživnou potravinu, neboť v této fázi obsahují mnoho zdravých tuků vhodných na škodlivý cholesterol či na nedostatek bílkovin.

Pokud patříte do skupiny ohrožených infarktem, zařaďte vlašáky do každodenního jídelníčku. Zralé jsou zdrojem vitaminů skupiny B, důležitých pro správnou činnost nervů a mozku a podporu paměti.

Kešu

Potřebujete shodit nějaké to kilo nebo se zkrátka cítit fit? Kešu ořechy obsahují velké množství bílkovin. Na 100 gramů kešu jich připadá cca 17 gramů.

Stejně jako ostatní ořechy mají kešu vysoký obsah vitaminů, minerálů a zdravých tuků, a co víc, jsou i  zdrojem vitaminu K, který je důležitý pro zdravé kosti. Denní konzumací čtvrt šálku kešu tak můžete porazit strašáka jménem osteoporóza.

Mandle

Jsou doslova královnou mezi ořechy a zázračnou potravinou. Obsahují mnoho minerálů a živin, díky nimž bude vaše tělo skvěle fungovat. Chcete začít hubnout? Pak jsou pro vás mandle doslova to pravé ořechové.

Ve 100 gramech mandlí se skrývá až 21 gramů bílkovin, takže hravě strčí do kapsy jiný zdroj bílkovin – maso. Ze všech ořechů jsou mandle nejbohatší na vlákninu a obsahují velké množství vitaminu E, takže udrží fit nejen vaše tělo, ale i pokožku.

Pistácie

Pistácie ve srovnání se „svými druhy“ mají až čtyřikrát méně kalorií. Ačkoli jsou nízkokalorické a dlouhodobě zasytí, snězte jich denně maximálně hrst.

Stejně jako ostatní ořechy dovedou účinně bojovat se „zlým“ cholesterolem a zamezují vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Pikantní pistácie vyniknou ve spojení se slanou chutí. Pistáciový olej je velmi účinný na hojení ran a pohmožděniny.

Piniové oříšky

Nenápadná semínka jemné struktury a neodolatelné máslové chuti znáte asi jako přísadu do bazalkového pesta. Zkuste je jíst i samotné. Dodají vám vitaminy A, B, C, D, E, K a mnoho minerálních látek, ale i antioxidanty, které fungují jako elixír mládí – odrážejí útoky škodlivých molekul kyslíku a zpomalují stárnutí pleti.

Hrstkou piniových oříšků denně chráníte nejen svůj cholesterol, ale i psychickou pohodu a zdraví očí. Piniemi zpestříte omáčky, saláty a rýžová jídla.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden