Můj kousek štěstí

Práce doma málem zničila dceři manželství

Taková velká láska to byla, a už od školky! Ti dva se nikdy nepohádali, rozdělila je až pandemie a malý prostor k dýchání.

S Jirkou se měla dcera Lenka ráda od školky, dnes mají krásné čtyři děti. Lenka pracuje jako učitelka, její manžel je programátorem. Jsou moderní rodina, která jezdí na výlety, mají spoustu společných zájmů.Jakmile se u Jirky v práci objevily první případy koronaviru, přešel na home office.

„To je nezvyk,“ stěžoval si. Věřili jsme, že to nebude dlouho trvat. Jejich dům není moc velký, k nám je to ale od nich pouhých deset minut pěšky. Ideální stav, protože jsme si tak mohli snadno pomáhat.

Škola i kancelář v obýváku

Nejen zeť, ale i dcera zůstala doma a vyučovala on-line, vnuci se taky učili přes počítač. Ti dva starší už byli školáci, mladší byli ještě malí. Připojení na internet tedynepotřebovali, zato pozornost ano. Když to šlo, každý den byli u nás. Vyprávěli jsme si, hráli. Pak se ale něco stalo.

Dcera vyučovala v kuchyni přes Skype, starší děti měly výuku na počítači ve svých pokojích a Roman si udělal kancelář z obýváku. Nejmenší Klárku a o rok a půl staršího Vilíka si přehazovali jako horké brambory. Když se v poledne dožadovali oběda, Lenka zaúpěla: „Jídlo objednáme, nemám čas vařit.“

Dusno jako nikdy

Po skončení lekcí si chtěla na chvíli sednout s kávou do křesla a relaxovat. Jenže to nešlo. V obýváku úřadoval Jiří, nemohla ho rušit při videoporadě. Se slzami v očích mi tehdy řekla, jak se těší, až bude zase všechno v normálu.

Až děti budou chodit do školy a manžel do práce. Jenže Jirkovi se doma zalíbilo. Když všechno konečně skončilo a děti vyrazily do školy a školky, zeť dceři oznámil, že se jeho šéf rozhodl pustit polovinu pronajatého prostoru. Kromě porad budou teď budou lidé chodit do zaměstnání jen podle potřeby.

Nepřekonatelný odpor

„Chceš říct, že to zůstane takhle napořád?“ vyhrkla dcera zděšeně. Večer spolu vymysleli, že ideálním řešením bude, když si udělá pracovnu z jednoho dětského pokoje. A tak od té doby přechází Jiří každé ráno pár kroků z ložnice do druhého pokoje.

Přestal o sebe dbát. Vždy upravený elegán se proměnil v zarostlého chlapa v teplácích a vytahaném triku. Košili si bere jen na videokonference. Pořád si vaří kafe, dělá svačiny, všude je nepořádek.

Dcera na něj začala být alergická. I děti si všimly, že je na tátu naštvaná. Obávám se, že mír je daleko, před několika dny mi totiž oznámila, jestli budu hodně nešťastná, když se rozvede.

Anna (67), Opava

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden