Moje sladké tajemství

Přerušovaný spánek nám škodí. Jak s ním skoncovat?

Hluboký a dostatečně dlouhý spánek je pro náš organismus zcela zásadní. Tělo při něm regeneruje. Co dělat, když se během noci často probouzíte?

Obecně se lidé domnívají, že pro kvalitní odpočinek je nejdůležitější spát sedm až osm hodin denně. To však není tak docela pravda. To, jak dlouho spíme, není hlavním předpokladem ke kvalitnímu odpočinku.

Potřebné jsou všechny fáze

Mnohem důležitější je, aby byl spánek celistvý a ničím nerušený. Přerušovaný spánek je podle odborníků mnohem škodlivější než ten, který trvá pouze pět nebo šest hodin.

Tikající hodiny, pouliční lampa i blikající počítač... To jsou zloději vašeho spánku.

„Pokud je váš spánek během noci soustavně narušován, nemáte možnost projít všechny spánkové fáze a dostat se do stadia tzv. pomalých vln, které je klíčem k tomu, aby si tělo odpočinulo a začalo doplňovat potřebnou energii,“ shrnuje výsledky své studie profesor psychiatrie a behaviorálních věd Patrick Finan.

Budíte se za noc čtyřikrát a víc

O přerušovaném spánku je řeč tehdy, když se člověk vědomě probudí víc než čtyřikrát za noc. Pokud se tento model opakuje téměř každou noc nebo trvá delší dobu, brzy se to odrazí na vašem každodenním životě a zdraví.

Budete vyčerpaná, unavená a podrážděná, obtížně se budete soustředit a váš výkon tak půjde velmi rychle od desíti k pěti. Později se mohou přidat i deprese, výpadky paměti a najednou vám půjde i váha nahoru. Hluboký spánek je navíc důležitý pro „zápis“ všech vzpomínek do paměti.

Pokud se neustálé probouzíte, mozek nemá možnost správně pracovat a třídit informace a ukládat je do dlouhodobé paměti. Tato skutečnost nahrává nejen tomu, že začnete zapomínat, ale může vést dokonce až ke vzniku Alzheimerovy choroby.

Co může přerušovaný spánek vyvolat

Příčin přerušovaného spánku existuje celá řada. Mezi ty nejčastější patří hluk nebo světlo z ulice, tikot hodin, blikající kontrolky počítačů, podsvícené hodiny, ale také horko v místnosti nebo vydýchaný, těžký vzduch. Svou roli může hrát samozřejmě také stres, pracovní přetížení i složité rodinné vztahy, při kterých vzniká vnitřní neklid.

Jak problémy řešit?

Naštěstí řešení existuje a není ani tak náročné po něm sáhnout. Pro dobrý spánek si prostě vytvořte ideální podmínky. Jestliže bydlíte uprostřed města, kde vám svítí lampy do oken, budou skvělým řešením rolety nebo zatemňovací závěsy, které vytvoří potřebnou tmu.

Sundejte kyvadlové hodiny ze stěny, vypněte počítač, aby neblikal, nepouštějte si při spaní hudbu. Pokud zažíváte náročné životní situace či máte stresující zaměstnání, naučte se relaxovat. Vyzkoušet můžete různá meditační cvičení nebo jógu. A samozřejmostí je také kvalitní matrace a pohodlný polštář.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden