Můj kousek štěstí

Projezte se ke kráse

Pro krásu nestačí jen vnější péče. K hezké pleti i vlasům vám pomohou i správné potraviny. Co by ve vašem jídelníčku nemělo chybět?

Pokud bude jídelníček plný tučných a nevyvážených jídel, odrazí se to negativně i na našem vzhledu. Trávicí systém je totiž se stavem pokožky i vlasů úzce spjatý.

Jídlo jako cesta k omlazení

Vyvážený jídelníček plný vitamínů, minerálů a správného poměru sacharidů, zdravých tuků a bílkovin prospívá nejen zdraví, ale i kráse. Které potraviny dokážou zapůsobit na spodní vrstvu kůže, a výrazně tak pomoci k jejímu pomalejšímu stárnutí?

Hroznové víno

Ve slupkách a jadérkách hroznového vína se nachází látka resveratrol, u níž byl prokázán pozitivní efekt v boji proti civilizačním chorobám. Hrozny navíc obsahují i další velmi cenné látky – draslík, mangan, železo, hořčík a další antioxidační sloučeniny.

Z čerstvého špenátu připravíme skvělý salát.

Rajčata

V rajčatech je kromě betakarotenu a vitaminu C navíc lykopen, přírodní barvivo, které hraje velkou roli při obraně našich buněk a při jejich poškození je umí opravit. Lykopen navíc působí v obou vrstvách kůže – epidermis i dermis. Denně bychom ho měli přijmout 5 mg, což je dávka, kterou najdete v šesti zralých rajčatech. Aby ale byla jeho účinnost na kůži znát, je potřeba konzumovat rajčata společně s olivovým olejem, protože náš organismus nedokáže bez tuků lykopen absorbovat a využít.

Rajčat je dnes na výběr spousta druhů.

Mořské ryby

Tučné ryby, zejména losos, obsahují omega-3 mastné kyseliny, které působí protizánětlivě a jsou důležité pro funkci mozku, imunitu i pro regulaci hladiny cholesterolu a krevního cukru. V rybím mase je navíc i látku DMAE, která skvěle funguje pro vypínání a zpevňování pleti.

Mandle

Všechny ořechy obsahují výživné proteiny a další důležité látky, mandle ale mají ještě něco navíc. Kromě vápníku, fosforu a hořčíku je to zinek, který čistí pokožku, a vitamin E, známý antioxidant. Tato kombinace chrání před předčasným poškozením buněk a tudíž i proti vráskám.

Chilli papričky

Ostré chilli papričky obsahují látku kapsain, která stimuluje látkovou výměnu a pomáhá vyplavovat toxiny z těla. Díky tomu budete rychleji spalovat energii a zároveň si čistit pokožku zevnitř. Pozor si ale dejte, pokud máte citlivou pleť, která reaguje na ostré chuti.

Zázvor

Zázvor obsahuje mimo jiné antioxidanty, stimuluje krevní oběh, pomáhá detoxikovat a čistit střevo a spolu s ním i pleť, podporuje trávení a zamezuje zánětům žaludku. Právě špatně fungující zažívací trakt mívá za následek nafouklé břicho, různé otoky a také problematickou pokožku.

Tmavá čokoláda

Sáhnete-li po skutečně kvalitní čokoládě s vysokým podílem kakaa (70 % a více), dostanete do organismu potřebnou dávku železa a proteinů. Tmavá čokoláda navíc obsahuje osmkrát více antioxidantů než například jahody, pomůže vám tedy i proti předčasnému stárnutí.

Špenát

Jeho svěží zelené lístky jsou nabité železem a proteiny a špenát také podporuje tvorbu kolagenu. Díky čerstvému salátu z něj si zachováte pevnou pleť, lesklé vlasy a udržíte celulitidu pod kontrolou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden