Moje šťastná hvězda

Proti bolesti zubů pomohou bylinky

Bolest zubů občas potrápí všechny z nás, ať už se jedná o rostoucí zuby moudrosti, zánět dásní nebo zubní kaz. Zatímco nejlepší radou je návštěva zubaře, někdy se zuby rozbolí v ten nejnevhodnější čas a my si musíme poradit sami. V takovém případě vyzkoušejte naše tipy.

• Rozbolel vás v noci zub a nechcete zbytečně brát prášky? Jako první pomoc vyzkoušejte hřebíček, který obsahuje znecitlivující látky. Nadrťte ho nebo rozkousněte a přiložte na bolavé místo. Bolest by měla začít ustupovat.

• Pokud z nějakého důvodu nechcete hřebíček použít, nahraďte ho cibulí nebo česnekem. Česnek je výborné přírodní antibiotikum, které utiší bolest, cibule má zase antiseptické vlastnosti. Česnek nejlépe nadrťte se solí a potřete touto směsí bolavé místo, cibuli stačí žvýkat nebo přiložit.

Šalvěj i tymián

Výborná na bolesti zubů je také šalvěj, která má antiseptické i antibakteriální účinky. Použít ji můžete i na výplachy úst po trhání zubů. V lékárně si můžete koupit šalvějový čaj nebo použít sušenou šalvěj, kterou zalijete horkou vodou. Odvarem si 2krát až 3krát denně vyplachujte ústní dutinu. Účinné jsou i další bylinkové čaje, jako mátový nebo řepíkový. Staletími prověřený je i odvar nebo čaj z heřmánku.

• Ulevit vám může i tymián, který má taktéž antiseptické vlastnosti.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden